Woede en verdriet bij Haags solidariteitsprotest voor Sanda Dia

DEN HAAG – De woede om het nieuws van de vermoorde Belgische student Sanda Dia is overgewaaid naar Nederland. Op woensdag 7 juni 2023 kwam een vreedzame menigte mensen bijeen bij de Belgische Ambassade in Den Haag om hun steun aan Sanda Dia te tonen.

Tijdens zijn ontgroening onderging Sanda Dia een doopritueel. Samen met twee andere studenten moesten ze op 5 december 2018 urenlang in een zelf gegraven put vol water zitten, aten ze levende goudvissen, dronken ze visolie en werden ze onder geplast. Uren nadat Sanda bewusteloos op de grond lag werd hij pas naar het ziekenhuis gebracht.

Onrecht

Sanda Dia was een 20-jarige student die op 7 december 2018 om het leven kwam aan de gevolgen van een onmenselijke, 30 uur durende ontgroening van studentenvereniging Reuzegom.De studentenvereniging Reuzegom bestond vooral uit blanke, welvarende jongeren. Daardoor heeft de dood van Sanda dia volgens velen te maken met klassenjustitie en racisme.

‘’We weten ook dat de enige reden dat deze 18 jongens hiermee wegkomen, is omdat ze witte kinderen van de elite zijn’’, sprak een van de leden van Zwart Manifest, een organisatie die zich inzet tegen racisme. De leden van Reuzegom werden op 26 mei 2023 veroordeeld tot werkstraffen van 300 uur en boetes van 400 euro. Onaanvaardbaar lage straffen, volgens velen. In België gingen mensen twee dagen geleden al de straat op om te protesteren.

Rechtvaardigheid

In Den Haag protesteerde men niet alleen voor Sanda Dia, maar ook werd de noodzaak van rechtvaardigheid, gelijkheid en een eerlijk rechtssysteem benadrukt. ‘’Wat moet een mens doen om als mens behandeld te worden’’, riep demonstrant Dalya. ‘’Het is 2023 en nog steeds wordt je studiekeuze, loopbaan en hele leven bepaald door waar je toevallig geboren bent en hoe je er toevallig uitziet.’’ Een oproep tot verandering stond vandaag centraal. Het mag niet meer gebeuren dat iemand gediscrimineerd wordt op basis van huidskleur, achtergrond of sociale status.

Verandering

“Dit is geen ver van je bed show, ook hier in Nederland hebben wij te maken met de giftige studentenvereniging cultuur, met klassenjustitie met machtsmisbruik en met institutioneel racisme’’, zo sprak demonstrant Maria. Met het protest van vandaag hoopt men gehoord te worden, zodat zulke verschrikkelijke gebeurtenissen niet meer voor zullen komen en er een eerlijk rechtssysteem komt. Waar het niet uitmaakt uit wat voor sociale groep je komt en wat je huidskleur is. De twee minuten stilte voor Sanda Dia voelden als uren. De bedrukte sfeer die ontstond werd omgezet in wilskracht, om te blijven strijden voor gerechtigheid.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55