Justitie eist levenslang tegen beruchte verdachte ‘Lucky’ voor moord en poging tot moord: ‘In mijn hoofd is er iets misgegaan’

ZWIJNDRECHT – Een bosje bloemen op de plek van de schietpartij. ANP JEFFREY GROENEWEG

Justitie heeft woensdag 15 mei een levenslange celstraf geëist tegen Minh Nghia V. (50) in de rechtbank van Dordrecht. Hij staat terecht voor het schietincident in Zwijndrecht op 21 januari 2023, waarbij zijn ex-vriendin verlamd raakte en de moeder van zijn ex-vriendin om het leven kwam. Minh Nghia V. heeft de bijnaam ‘Lucky’ gekregen, doordat hij veelvoudig ontsnapte aan de politie.

Volgens justitie was de zaak een sterk voorbeeld van femicide: Dit is het opzettelijk doden van vrouwen of meisjes, vaak door partners of ex-partners. Justitie geeft ook aan dat V. veel tijd had om na te denken over zijn plannen en hoe deze op deze afgrijselijke manier konden aflopen. Het OM wil mede om deze reden de samenleving ‘maximaal beschermen’ tegen V., die een verleden van geweldsdelicten heeft waar hij ook meerdere malen voor veroordeeld is.

Op 21 januari 2023 vond het schietincident plaats op een parkeerplaats van een winkelcentrum in Zwijndrecht. V. zijn ex-vriendin Anneke (40) en haar moeder Michel (66) werden op deze parkeerplaats om 13:50 neergeschoten. Waarbij Anneke twee keer in haar rug is geschoten en Michel een keer in haar borst. Als gevolg hiervan is Michel om het leven gekomen en is Anneke verlamd geraakt.

‘’Hoe dit ooit heeft kunnen gebeuren snap ik niet, het is complete waanzin’’ , is  V. zijn antwoord wanneer hem gevraagd wordt hoe dit heeft kunnen gebeuren. Hij ontkent dat hij Anneke of haar familieleden wou vermoorden, hoewel de verschillende appjes verzonden door hem vóór het incident plaatsvond anders laten denken. Tal van dreigende appjes waarin V. aangaf het niet te kunnen accepteren dat Anneke niet met hem verder wou in hun relatie. ‘‘Tot de dood ons scheidt An’’ was het laatste appje wat V. naar Anneke stuurde, een uur voor het schietincident plaatsvond.

Wel of geen voorbedachte rade
Hoewel V. zelf ontkent dat hij van plan was om te schieten op zijn ex-vriendin, ziet het OM dit anders: De verschillende appjes zoals “tot de dood ons scheidt” of “ik ga op reis en neem jullie allemaal mee” bevestigen dat er zowel op Anneke als haar moeder voorbedachte rade van moord was. De relatie van V. en Anneke duurde volgens V. ruim 13 jaar. Waarvan Anneke 10 jaar geen contact heeft gehad met haar familie. “Meer dan 10 jaar heeft Anneke geen contact met haar familie, omdat V. dat niet wil, al zegt de verdachte dat dit Anneke haar eigen keuze was. V. heeft bijna geen sociale contacten, geen baan en is hierdoor veel thuis en erg controlerend naar Anneke’’  , verteld de officier van justitie. Anneke noemde het zelf in haar verklaring “een relatie alsof we terug naar de jaren 50 gingen.’’
Tijdens hun 13-jaar durende relatie heeft V. 7 jaar in de gevangenis gezeten voor verschillende geweldsdelicten tijdens bankovervallen. ‘‘Anneke bleef altijd bij me, zij stond er voor me, achter me, zij was altijd loyaal aan mij!’’ , zegt V. zelf over zijn relatie terwijl hij in de gevangenis zat. V. leek het niet te kunnen verkroppen dat zijn relatie met Anneke na zijn laatste vrijlating veranderde. Toen Anneke eenmaal het besluit nam een punt achter de relatie te zetten, ‘knapte’ er volgens V. iets in zijn hoofd. Hij bleef Anneke appen, bellen en bedreigen. Hij noemt het schietincident zelf dan ook een wanhoopsdaad.
V. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar wou hier niet volledig aan meewerken. Tóch hebben zij kunnen vaststellen dat er bij V. sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken. Maar omdat de verdachte verder niet bereid was mee te werken aan het onderzoek is het voor de onderzoekers niet duidelijk of dit heeft bijgedragen aan het handelen van V. op 21 januari.

Eerdere incidenten
Voor het schietincident waren er door Anneke al meerdere aangiftes gedaan tegen de verdachte voor bedreiging. Dit vond V. alleen nog maar erger omdat hij en Anneke altijd zo’n hekel aan de politie hadden. Hoewel de man een bekende van de politie was door zijn vuurwapengevaarlijke verleden (waarvoor hij ook vastgezeten heeft) en gewelddadigheid zijn de aangifte niet opgenomen.
V. had eerder in 2022 ook geschoten in hun gezamenlijke woning. Dit schot heeft Anneke niet geraakt, maar is wel door de bank in de vloer naast Anneke gegaan. Tijdens het onderzoek is het schietgat ook in de vloer van de woning gevonden. V. geeft ook zelf toe dat dit incident voorgevallen heeft, maar beweert ook dat hij en Anneke daarna weer op een goed voetstuk verder zijn gegaan.

Uitspraak
Na het fatale schietincident is V, ook wel ‘Lucky’, 5 weken voortvluchtig geweest. Op 25 februari 2023 is V. door een arrestatieteam aangehouden. In de auto waar de verdachte op dat moment in reed lag ook het moordwapen. Tijdens de rechtszaak gaf V. meerdere malen aan levenslang te verdienen: “Ik heb al levenslang door wat ik Anneke en haar moeder heb aangedaan, het heeft voor mij geen zin meer. Ik verdien dit. Zij was mijn alles”.  
Tijdens advocaat Errol Jobse zijn pleidooi beweert hij dat dit een misdaad uit hartstocht was. Volgens Jobse is er geen sprake van voorbedachte rade, en dus niet van moord en poging tot moord, maar voor doodslag en poging tot doodslag.

De rechtbank doet op 18 juni uitspraak in de rechtbank van Dordrecht.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Avantage Supermarkt opent deuren in Tilburg: Lange rijen bij feestelijke opening

De supermarktketen Avantage heeft vanochtend om 10:00 uur haar...

Atelierwoningen in Stokhasselt roepen verschillende reacties op

Sinds juni wordt ‘Square1’, de atelierwoningen in de wijk...

41% van de onbedoeld zwangere vrouwen geen anticonceptie gebruikt

“Wij zien inderdaad dat een groot aantal vrouwen geen...

Daling aantal mbo-studenten: De Rooi Pannen meldt een stijging 

Het aantal mbo-studenten in Nederland is afgelopen jaar verder...