Heeft Fontys ook banden met Israël?

Het is je vast niet ontgaan. Op Nederlandse universiteiten zijn veel pro-Palestina demonstraties. De reden is banden die de universiteiten hebben met Israël. Hoe zit dat met Fontys Hogeschool? Bekend is nu dat de hogeschool één samenwerking heeft met een Israëlische school.

De lerarenopleiding van Fontys in Tilburg heeft een samenwerking met Gordon Academic College of Education in Haifa. De school ligt in de derde stad van Israël en ligt zo’n 152 kilometer van de Gaza-strook. Dit heeft een persvoorlichter van Fontys bekendgemaakt na vragen hierover van Ey! Daily. Hierna heeft de school een inventarisatie gemaakt van de samenwerkingsverbanden met Israël.

Online is een spreadsheet te vinden met alle internationale partners die de hogeschool heeft. Daaruit blijkt dat het om één samenwerking gaat. “Deze samenwerking van lerarenopleidingen is gericht op competentie-ontwikkeling van studenten en medewerkers en op onderzoeks- en onderwijsontwikkeling”, aldus de persvoorlichter. Momenteel bevinden zich geen Fontys-studenten of medewerkers in Israël.

Fontys Journalistiek

Een aantal studenten op Fontys Journalistiek was benieuwd of hun instituut ook banden heeft met Israël. Dit blijkt uit een korte e-mailuitwisseling met de directeur Gerrie Zwartjes niet het geval: “Wij hebben als instituut Fontys Journalistiek geen samenwerkingen of partners in Israël.”

Op dit moment zijn door het Rijksoverheid alleen noodzakelijke reizen geadviseerd naar Israël. Er zijn dan nu ook geen journalistiek-studenten in dat land.

Andere universiteiten

Vooral op de Universiteit van Amsterdam is veel protest geweest. De demonstranten (studenten en medewerkers) eisen van hun school dat zij de banden verbreekt met Israëlische scholen of andere partners uit dat land. Zo gebeurde dat ook in Groningen en Utrecht.

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag schortte de banden met een Israëlisch onderwijsinstituut op na eisen de eisen van een studentenvereniging, de KABK Student Union. Dit werd vrijdag bekend, meldt ANP. Voor zover bekend gaat het om de eerste onderwijsinstelling in Nederland die banden met een Israëlische instelling verbreekt na eisen van studenten.             

Demonstratieprotocol

Als er gedemonstreerd zou worden op Fontys, dan moet dat wel volgens een aantal ‘spelregels’. Dat zegt Fontysvoorzitter Joep Houterman in een interview op nieuwssite Bron. De universiteiten hebben samen met de hogescholen, inclusief Fontys, een protocol opgesteld.

Zo staat erin dat er altijd aangifte wordt gedaan van strafbare feiten. Het verblijven op scholen is ook niet toegestaan. Tenzij er met de demonstranten en de school afspraken zijn gemaakt om te mogen verblijven.

Net als Houterman denkt de persvoorlichter dat de demonstraties beperkt blijven op universiteiten. Er zijn nog geen acties geweest op campussen of bij gebouwen van Fontys.

Vanuit Fontys Hogeschool komt er geen openbare verklaring op dit nieuws. “Er is op dit moment geen aanleiding voor,” vertelt de persvoorlichter. “Het gaat hier om één samenwerking op het educatieve domein.”

Wil je meer artikelen lezen over studentenprotesten? Klik hier om een ander artikel hierover te lezen en volg ons ook op Instagram!

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...