Experimenten met coffeeshops in enkele gemeenten van start

0
153
ANP RAMON VAN FLYMEN

Vanaf 15 december gaat in Tilburg en Breda het experiment ‘gesloten coffeeshopketen’ van start. Dit experiment houdt in dat er wordt gekeken naar het veranderen van de handelsketen van coffeeshops. Het is een initiatief vanuit de overheid, om te kijken of de toelevering van cannabis aan coffeeshops verbeterd kan worden.

Op dit moment is het zo dat de toeleveringen van telers aan coffeeshops illegaal zijn. De doorverkoop van deze shops valt eigenlijk ook onder illegale handelingen, maar wordt door de overheid door de vingers gezien. Tijdens de ‘aanloopfase’ van het experiment, dat in december bij de eerste gemeentes van start gaat, worden aangewezen telers ingezet voor de toelevering van de drugs. Deze telers zijn gecontroleerd door de overheid via een selectieprocedure. Zo kan de overheid testen of toezicht op de telers zorgt voor een goede gedecriminaliseerde toelevering.

Door het hele land zijn 11 gemeenten gekozen om deel te nemen aan het experiment. Gemeenten als Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Voorne aan Zee, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Zaanstad en Amsterdam-Oost doen hier aan mee. In Tilburg en Breda zal deze ‘wietproef’ 15 december van start gaan. Naast de nieuwe levering van de gecontroleerde telers mogen de coffeeshops die meedoen, ook de handelswaren van oude leveranciers gebruiken. Zo blijft het kapitaal van de shops gelijk. 

De duur van deze eerste fase is maximaal zes maanden. Na deze maanden zal het onderzoek overgaan in de ‘overgangsfase’. Dit houdt in dat de shops in alle deelnemende gemeenten zowel de ‘illegale’ als de ‘legale’ cannabis mogen verkopen. Tot slot komt de ‘experimenteerfase’. Dan verkopen alle 11 gemeenten alleen de ‘legale’ cannabis. Na het gehele experiment verandert de situatie weer terug naar de oude regeling, tenzij de overheid besluit om de regeling aan te passen.