Eerste openbare zitting in rechtszaak tegen Fouad L: ”Een dag vol emotie”

Publicatiedatum:

De rechtszaak tegen ‘Erasmusschutter’ Fouad L. is afgelopen maandag van start gegaan. L. wordt verdacht van drievoudig moord, wapenbezit en brandstichting eind september vorig jaar. De moord op 39-jarige Marlous Timmers, 14-jarige Romy Timmers en 43-jarige Jurgen Damen veroorzaakten een schok door heel Nederland. Op de dag zelf heeft L. een korte bekentenis afgelegd. Op 8 oktober beriep hij zich op zijn zwijgrecht en sindsdien wil hij niet verklaren. Bij de zitting zelf was de verdachte niet aanwezig.

Fouad L. wordt verdacht van acht strafbare feiten:
- De moord op Romy Timmers
- De moord op Marloes Timmers
- De moord op Jurgen Damen
- Brandstichting Heiman Dullaertplein
- Brandstichting onderwijscentrum EMC
- Bezit van drie vuurwapens 
- Diefstal met geweld
- Het bedreigen van meerdere personen met een vuurwapen

Aanwezigheid verdachte De eerste zitting van de rechtszaak is een zogeheten pro-formazitting. Hierbij wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld. Het Openbaar Ministerie geeft aan dat het hierom niet erg is dat de verdachte afwezig is. De rechtbank mag eisen dat hij aanwezig is wanneer nodig en verwacht L. bij de inhoudelijke behandeling van de zaak. Over de verwachte aanwezigheid bij de volgende zittingen laat de advocaat van L. niets los. 

Dag vol emotie De rechter spreekt van een zware dag. ”Voor veel aanwezigen zal dit een dag vol emotie zijn. Er zijn gruwelijke dingen gebeurd.” Het OM is met de nabestaanden in gesprek gegaan om de rechtszaak voor hen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bepaalde zaken die naar voren komen tijdens de rechtszaak kunnen schokkend zijn voor de nabestaanden. Deze zijn voor een groot deel aan hen voorgelegd tijdens die gesprekken. ”Wanneer het voor de nabestaanden tijdens de zitting te veel wordt, zijn ze vrij om de zaal te verlaten en later terug te komen”, aldus de rechter. Over het wel of niet blootgeven van het complete huidige dossier aan de nabestaanden was een tweedeling. Het OM is van mening dat het onderzoeksbelang zich nog tegen het verstrekken van deze informatie verzet. Daarentegen zou het niet delen van deze informatie het rouwproces kunnen verslechteren volgens Schouten, een van de advocaten van de nabestaanden. 

Opname Pieter Baan Centrum In oktober heeft de rechter al besloten dat L. moest worden onderzocht om zijn geestelijke gesteldheid in kaart te brengen. Vanaf 1 februari gaat hij naar het Pieter Baan Centrum. De verdachte heeft zijn onderzoekswensen nog niet doorgegeven. Zolang deze niet duidelijk zijn, wordt het lastig om het dossier volledig te maken. L. heeft het verzoek gekregen om deze wensen uiterlijk twee weken voor de volgende zitting aan te leveren. Wat er verder voor straf gaat komen is niet zeker. 

Vooralsnog is er weinig duidelijkheid over het motief achter de daden. Het onderzoek is daarbij nog niet afgerond. De volgende pro-formazitting in de rechtszaak tegen Fouad L. zal plaatsvinden op 11 april om half twee. Of de verdachte dan aanwezig is, is niet duidelijk. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...