Eerste editie Pride Vibes Festival in Eindhoven

Het is Pride Month, de maand waarin er gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht wie je bent of van wie je houdt. Zaterdag 8 juni vindt de eerste editie van Eindhoven Pride Vibes Festival plaats in de stad. Het thema van dit jaar is ‘Light up your Pride’.

Vorig jaar organiseerde Eindhoven een succesvolle Pride Walk, daarom pakken ze dit jaar groter uit met een festival. “We hoopten dat er 500 bezoekers zouden komen en we hadden een vergunning voor 1000. Uiteindelijk kwamen er 1700 mensen op af. Dit was voor ons wel het teken om te upgraden naar een echte Pride,” vertelt Johan Stribos, voorzitter bij Queer040 en secretaris van Eindhoven Pride. Dit jaar wordt het festijn georganiseerd door 34 organisaties waaronder de gemeente Eindhoven, Queer040, politieke partijen en de politie. 

Het programma

Het festival is gratis en toegankelijk voor iedereen. Om 14:00 uur barst de levendige parade los en beweegt zich door het hele centrum. Het evenement heeft een grote line-up van verschillende artiesten, muzikanten en performers. Deze zullen de gehele dag optreden op het Stadhuisplein. Na het evenement vinden er een week lang allerlei activiteiten plaats rondom de Pride zoals: een foto expositie met drag queens en een comedyshow bij The Social Hub. Ook organiseert Queer040 een quiz met Harm Edens over de geschiedenis van de lhbti+.

Veiligheidsmaatregelen

Het vieren van Pride gaat gepaard met aandacht voor veiligheid, gezien de mogelijke risico’s. De gemeente Eindhoven werkt samen met de politie. Dit doen ze om het evenement op een fijne manier te laten verlopen. “Wij hebben ontelbare keren met de de gemeente en het kernteam veiligheid rond de tafel gezeten. Wij krijgen een aantal hoofdlijnen van de gemeente waar wij aan moeten voldoen,” vertelt Stribos.

De organisatie heeft Safe Change plekken geregeld voor tijdens het evenement. Bezoekers kunnen in de Social Hub veilig omkleden en opfrissen. Dit om te voorkomen dat de festivalgangers zich ongemakkelijk voelen om in hun Pride-outfit te reizen. 

Het Protest

Queer040 legt uit dat de Pride oorspronkelijk begonnen is als een vorm van protest. “De afgelopen jaren hebben we al veel behaald en dat vieren we. De strijd is deels voor wat we nog nodig hebben en wat we al hebben behaald.” Volgens Stribos mag iedereen een eigen invulling geven aan het protest. “Het zou mooi zijn als we over een aantal jaar kunnen zeggen dat we alleen maar het vieren hoeven te doen en dat het strijden niet meer nodig is.”

Zaterdag 8 juni zijn wij als Ey!Daily aanwezig om een fotoreportage te maken.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55