Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral vrouwen, meisjes en leden van de LHBTIQA+ gemeenschap treft. Dit probleem beperkt zich niet alleen tot straten en uitgaansgebieden, maar komt ook voor in winkelcentra, supermarkten en andere openbare plekken. Om deze problematiek aan te pakken, heeft de Gemeente Eindhoven een nieuwe app gelanceerd: de ‘Stop Intimidatie’-app. Deze app stelt gebruikers in staat om meldingen van straatintimidatie te maken en draagt bij aan een veiliger stadsomgeving.

Martijn van Gessel, werkzaam bij de Gemeente Eindhoven, geeft meer inzicht in dit initiatief.

Het ontstaan van de ‘Stop Intimidatie’-app

“Het plan van aanpak straatintimidatie werd in juli 2023 vastgesteld door het Eindhovense college van burgemeester en wethouders,” vertelt Van Gessel. “Dit plan richt zich op het tegengaan van straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag in de openbare ruimte. Met onze aanpak willen we straatintimidatie zoveel mogelijk voorkomen en terugdringen, zodat iedereen ongehinderd gebruik kan maken van de openbare ruimte.”

De ‘Stop Intimidatie’-app, die sinds 27 november 2023 in gebruik is, is een belangrijk onderdeel van deze aanpak. Van Gessel legt uit: “Met de app kunnen slachtoffers en omstanders makkelijker melding maken van incidenten. Deze meldingen kunnen anoniem worden gedaan en helpen de gemeente Eindhoven om in beeld te brengen hoe vaak straatintimidatie voorkomt, op welke locaties en in welke vormen. Zo kunnen er in de toekomst beter maatregelen worden genomen tegen straatintimidatie.”

Meldingen en opvolging

Op de vraag hoeveel meldingen de gemeente al heeft ontvangen via de app, antwoordt Van Gessel: “Tot op heden hebben we 60 meldingen ontvangen.”

Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze meldingen? “We geven adequate opvolging aan de meldingen die we ontvangen via het meldpunt,” zegt Van Gessel. “Opvolging kan bestaan uit surveillance van boa’s of aanpassingen in de openbare ruimte, zoals snoeien en verlichting. Daar waar nodig zorgen we voor hulp voor slachtoffers. We werken hierin samen met (maatschappelijke) partners.”

Wat de gemeente hoopt te bereiken

Met de ‘Stop Intimidatie’-app wil de gemeente Eindhoven ervoor zorgen dat inwoners zich bewust worden van wat straatintimidatie inhoudt en dat het niet wordt getolereerd. Door meldingen via de app te ontvangen, kan de gemeente snel en adequaat reageren op incidenten. Dit kan variëren van extra surveillance door boa’s tot aanpassingen in de openbare ruimte, zoals betere verlichting en het snoeien van struiken. Daarnaast wordt er samengewerkt met maatschappelijke partners om slachtoffers de nodige hulp te bieden.

Van Gessel benadrukt dat de aanpak van straatintimidatie niet alleen gericht is op het reageren op meldingen, maar ook op preventie en bewustwording. De gemeente streeft naar een duidelijke norm: straatintimidatie hoort niet thuis in Eindhoven. Iedereen, ongeacht geslacht of seksuele oriëntatie, moet zich veilig en ongehinderd door de stad kunnen bewegen.

Op de vraag hoeveel meldingen de gemeente al heeft ontvangen via de app, antwoordt Van Gessel: “Tot op heden hebben we 60 meldingen ontvangen.”

Toekomstige analyses

Om een nog beter beeld te krijgen van de problematiek, zal er in het najaar van 2024 een analyse worden uitgevoerd op basis van de ontvangen meldingen. “Hiermee ontstaat ook zicht op die plekken in Eindhoven waar het vaakst straatintimidatie voorkomt,” aldus Van Gessel.

Met de lancering van de ‘Stop Intimidatie’-app hoopt de Gemeente Eindhoven een significante stap te zetten in de strijd tegen straatintimidatie, zodat iedereen zich veiliger voelt in de openbare ruimte. Meer informatie over het project is te vinden op www.eindhoven.nl/straatintimidatie.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Vader (42) en zoon (15) verdacht van aanval met koevoet: “Ik dacht dat ze hem dood zouden slaan”

BREDA/SPRANG-CAPELLE – Tijdens nieuwsjaarnacht fietst een jong koppel richting...

Borstkanker bij mannen: zeldzaam maar  niet onmogelijk

Gister was het dag van de borstkankerMAN. Een belangrijke...

Unieke komeet zal in oktober te zien zijn

Vanaf half oktober staat er een bijzondere gebeurtenis te...

Pro-Palestina sit-in op Eindhoven Centraal

Op 7 oktober werden er op verschillende stations sit-ins...