Evoluon terug van weggeweest – Hurks, Foolen & Reijs brengen nieuw leven in het Eindhovense symbool 

Juni 2023 

Het Evoluon, de blikvanger van de stad Eindhoven, heeft andere eigenaren. Sinds 1 januari 2019 zijn de projectontwikkelaars Hurks, Foolen en Reijs eigenaren geworden van het Evoluon . Deze overdracht is het resultaat van het proces “een nieuwe toekomst voor het Evoluon”, dat in het najaar van 2017 van start ging. Bedacht door de toenmalige eigenaar van Philips, Hans de Jong. 

Het proces was bedoeld om het Evoluon een nieuw leven te geven. Philips wilde afstand nemen van het gebouw. Vijftien partijen hebben zich toen der tijd gemeld en uiteindelijk heeft Philips samen met een beoordelingscomité, bestaande uit Jan Hommen, Nienke Meijer en Jos Stuyfzand, de projectontwikkelaars Hurks, Foolen en Reijs gekozen als eigenaren. De keuze voor deze ontwikkelaars is gebaseerd op hun ambitie om een hoogwaardig en divers programma te realiseren, waarin technologie, design, educatie en cultuur centraal staan. 

Philips en het comité zijn van mening dat Hurks, Foolen en Reijs een duurzame visie hebben gevormd over de rol van het Evoluon als blikvanger van de stad Eindhoven. Daarnaast is het comité ervan overtuigd dat de ontwikkelaars een stevig en duurzaam fundament leggen waarom het Evoluon een succesvolle nieuwe toekomst kan bouwen. 

Geert Hurks benadrukt het belang van de geschiedenis van het Evoluon en de ambitie om het Evoluon weer een ontmoetingsplek te maken waar mensen hun kennis, ervaringen en inspiratie kunnen delen. Het doel is om een inspirerende plek te creëren, die toegankelijk is voor alle Eindhovenaren. Lee Foolen voegt eraan toe dat het Evoluon een nieuwe hotspot wordt die aansluit bij de ontwikkelingen van de stad, met een open en levendig park rondom het gebouw. Hurks, Foolen en Reijs zullen het Evoluon, de aangrenzende gebouwen en het park duurzaam renoveren en toekomstbestendig maken. 

Naast de renovatie zijn er ook afspraken gemaakt tussen Philips en Hurks, Foolen en Reijs voor de lange termijn. Waaronder een anti-speculatiebediening, om opsplitsing van het terrein tegen te gaan en de intentie om het Evoluon voor tenminste de helft van de tijd kosteloos ter beschikking te stellen voor technologie, design, educatie en cultuur. 

Het Evoluon is oorspronkelijk gebouwd ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van Philips in 1966. Het was een wetenschap- en technologietentoonstelling. Het Evoluon was oorspronkelijk bedoeld als museum dat de voortgang van technologie toonde en mogelijke oplossingen voor maatschappelijke problemen. 

Na jaren van als tentoonstellingsruimte, werd het Evoluon in 1989 omgebouwd tot een conferentiecentrum. Momenteel dient het als een museum en congrescentrum, waar bedrijven en instellingen vergaderingen en evenementen kunnen organiseren. Het gebouw beschikt over verschillende vergaderzalen, Viprooms en een grote les zaal. 

Met de eigenaren Hurks, Foolen en Reijs krijgt het Evoluon een nieuwe toekomst, waarin het zijn rol als symbool van Eindhoven kan voortzetten en een inspirerende plek kan worden voor technologie, design, educatie en cultuur. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...