HPV-vaccinatie haal je vanaf nu op het station 

Vanaf 5 tot en met 9 juni kun je een HPV-vaccinatie krijgen op het centraal station in Eindhoven. Dit hoort bij een campagne van de overheid om jongeren tussen de 18 en 27 jaar nog een kans te geven om de vaccinatie te halen. Na dit jaar moet je namelijk zelf betalen.  

De HPV-vaccinatie bestaat vanaf 2010 maar omdat de prik toen nog nieuw was hadden veel mensen nog hun twijfels en hebben ze deze niet gehaald. Ook kregen toen alleen meisje een uitnodiging voor de prik. Omdat er nog niet veel mensen beschermd zijn tegen het HPV-virus is er een inhaal campagne gestart om mensen die toen geen vaccinatie hebben gehaald nu toch de kans te geven er een te nemen. 

Van alle mensen die dit jaar een uitnodiging hebben gehad voor de inhaal campagne zijn nog maar 20 procent van de mensen echt geweest. Daarom zijn het RIVM en de GGD de campagne mis m’ niet gestart. Met de campagne willen ze mensen stimuleren de vaccinatie te halen en duidelijk maken dat als je nog een gratis vaccinatie wilt je dit echt voor de zomer moet doen. Er moet namelijk 5 maanden tussen de twee prikken zit en volgend jaar moet je ze zelf gaan betalen. Voor de actie rijden er door het hele land vaccinatie bussen en zijn er pop-up priklocaties bij scholen en stations. Zo ook op Eindhoven centraal.  

HPV is een virus dat verschillende soorten kankers veroorzaakt. Het is besmettelijk en kan overgedragen worden door seks met een besmet persoon. Niet iedereen wordt ziek van dit virus maar een deel van de mensen wel. Een vaccinatie beschermt hiertegen. Volgens het KWF kan een vaccinatie bij vrouwen tenminste 74 procent van kanker door HPV voorkomen en bij mannen 81 procent. 

Mocht je nog een prik willen halen op Eindhoven centraal heb je tot vrijdag 9 juni de tijd. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55