Nieuwe daklozenopvang in Eindhoven, buurtbewoners niet blij

 

De gemeente Eindhoven heeft besloten dat er een nieuwe opvang voor daklozen komt. Deze wordt gevestigd aan de Fuutlaan in de wijk Villapark en zou aan het van 2023 klaar moeten zijn. Maar een deel van de buurtbewoners is hier niet blij mee. 

De plannen 

De gemeente Eindhoven wil een daklozenopvang gaan realiseren aan de Fuutlaan. Het is de bedoeling dat er een opvang komt met een inloop en 24-uurs basisvoorzieningen voor dak- en thuislozen. Dit past bij het toekomstbeeld maatschappelijke opvang in Eindhoven. In deze visie werkt de gemeente samen met verschillende organisaties zoals Springplank040 om de dakloosheid in Eindhoven tegen te gaan. 

  
Springplank040 

Springplank040 gaat het pand aan de Fuutlaan huren. Deze organisatie zet zich in voor dak- en thuislozen. Het doel van de organisatie is mensen weer zo zelfstandig te laten leven. Daarom bieden ze niet alleen opvang maar ook basisvoorzieningen en hulp om weer de maatschappij in te komen. In het pand is dagbesteding beschikbaar, er zijn maaltijden, medische basiszorg en – ondersteuning en is er hulp om zaken weer op orde te krijgen. Er komt ook een gemeentelijk regie-team in het gebouw. Dit team helpt mensen met complexe hulpvragen.  

 
Veiligheidsanalyse 

De gemeente heeft een veiligheidsanalyse laten uitvoeren en is tot de conclusie gekomen dat de plek aan de Fuutlaan de beste optie is. Voor de veiligheidsanalyse is er gekeken naar verschillende afwegingcriteria zoals spreiding en of de locatie past binnen de nieuwe visie van maatschappelijke opvang. De bestemming heeft over het algemeen een positief oordeel gekregen.  

Weerstand  

Ondanks de positieve uitkomst van de veiligheidsanalyse zijn niet alle buurtbewoners blij met de komst van de daklozenopvang. Een deel van de bewoners zijn een petitie gestart en hebben een werkgroep opgericht. De grootste bezwaren zijn overlast, veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Er zitten al verschillende zorginstellingen in de buurt en de bewoners zijn bang dat er veel verkeer gaat komen tussen deze locaties. Andere opvang locaties gaan sluiten en verhuizen naar de locatie aan de Fuutlaan. In de wijken waar deze daklozenopvangen staan is veel overlast geweest en de bewoners zijn bang dat dit verplaatst naar hun eigen wijk. Springplank040 wil met de buurtbewoners samenwerken om een plan te maken om de buurt veilig te houden. 

 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55