Ketamine: verdoofmiddel voor paarden, narcosemiddel voor mensen én partydrug

ANP SANDER KONING

In Muiderberg werd afgelopen week de grootste ketaminevondst ooit in Nederland gedaan. 2000 kilo met een straatwaarde van 55 miljoen euro. Het staat niet in de Opiumwet, maar is een populaire partydrug. Ook de straffen liggen niet zo hoog als men zou denken.

Dat de straffen niet zo hoog zijn, komt doordat het niet in de Opiumwet staat. In 2016 kreeg een Nederlandse man nog 240 uur taakstraf voor het importeren van 200 kilo ketamine uit Pakistan. De hoeveelheid had een straatwaarde van ruim zes miljoen euro. In 2020 kreeg een man 120 uur taakstraf, waarvan 60 voorwaardelijk, voor het met de auto vervoeren van 11 kilo ketamine in Amsterdam.

Special K

Dierenartsen en artsen gebruiken ketamine als verdoofmiddel. Het is vloeibaar en is transparant. Het wordt ook als narcosemiddel gebruikt. Het heeft geen dempende werking op het hart en de ademhaling. Het is alleen legaal verkrijgbaar als een arts het voorschrijft. Het staat dus in de Geneesmiddelenwet.

Op festivals zie je ketamine, ook wel Special K genoemd, altijd in kristalvorm terug. Dat wordt fijngemalen tot wit poeder en opgesnoven. Bij een lage dosering voel je je wat dromerig. Je krijgt moeite met lopen en je lichaamscoördinatie verslechtert met mogelijk misselijkheid tot gevolg. Bij een hoge dosering wordt dit extremer. Je kunt het gevoel krijgen dat je handen niet meer bij je lichaam horen. Ook het gevoel dat je uit je lichaam treedt en visuele hallucinaties komen voor.

Verschrompelde blaas

Gebruik je echt veel ketamine dan kun je in een k-hole terechtkomen. Je kunt niet meer praten en bewegen. Iets wat vaak als een bijna doodervaring wordt beschreven. Vanzelfsprekend is het risico op verslaving. Ketamine staat ook in verband met blaasproblemen. “Je blaas kan door regelmatig ketaminegebruik verschrompelen waardoor er nog maar een hele kleine blaas overblijft”, vertelde Laetitia de Kort, hoogleraar Urologie en arts bij het UMC Utrecht tegen Spuiten & Slikken. Mensen die iedere tien minuten moeten plassen en continu een brandend gevoel hebben.

In 2021 sprak de vereniging van Urologie zich uit tegen de risico’s. Een jaar later opende het Jeroen Bosch Ziekenhuis de eerste Nederlandse ketaminepoli, waar mensen geholpen worden met hun verslaving en blaasproblemen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Vader (42) en zoon (15) verdacht van aanval met koevoet: “Ik dacht dat ze hem dood zouden slaan”

BREDA/SPRANG-CAPELLE – Tijdens nieuwsjaarnacht fietst een jong koppel richting...

Borstkanker bij mannen: zeldzaam maar  niet onmogelijk

Gister was het dag van de borstkankerMAN. Een belangrijke...

Unieke komeet zal in oktober te zien zijn

Vanaf half oktober staat er een bijzondere gebeurtenis te...

Pro-Palestina sit-in op Eindhoven Centraal

Op 7 oktober werden er op verschillende stations sit-ins...