Leeftijdscontrole bij online verkoop van alcohol gaat vaak mis: 39 procent van de gevallen wordt niet gecontroleerd

Publicatiedatum:

In totaal zijn er vanaf juli 2022 tot juli 2023, 223 controles uitgevoerd om de leeftijdsgrens te onderzoeken bij het kopen van alcohol op afstand. Bij 86 inspecties werden tekortkomingen in het leeftijdsverificatiesysteem geconstateerd of was er geen leeftijdsverificatiesysteem aanwezig. Dit blijkt uit een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Sinds 2014 mag er geen alcohol meer worden verkocht aan jongeren onder de achttien jaar. De alcoholwet schrijft voor dat verkopers van alcohol op afstand verplicht zijn bij iedere aankoop van alcohol de leeftijd van de klant te controleren. Zij moeten een leeftijdsverficatiesysteem hebben dat bestaat uit een leeftijdsvraag die de koper moet beantwoorden voordat de bestelling wordt afgerond. Bart Fortuin, woordvoeder van NVWA geeft aan dat de verkoper moet vermelden dat ook bij aflevering van de alcoholhoudende drank de leeftijd van de ontvanger wordt gecontroleerd. “Wij controleren risicogericht of  bedrijven een leeftijdsverificatiesysteem hebben en of dit systeem aan alle wettelijke eisen voldoet”, vertelt Fortuin. De verantwoordelijkheid voor het controleren van de leeftijd ligt bij de verkoper, ook als de bezorging geschiedt via een externe bezorgservice. 

Vervolgaanpak
In 2024 zal de NVWA de inspecties blijven uitvoeren bij de verschillende alcoholverkooppunten. Dit om te voorkomen dat de cijfers stijgen van het verbod op online verkoop van drank aan jongeren en de aflevering daarvan.  Daarnaast houdt de NVWA ook toezicht op alcoholverkooppunten dit populair zijn onder jongeren.

Online slijterijen geven aan dat ze zelf wel aan de regels voldoen. Bij online websites krijg je meerdere malen de vraag of je achttien jaar of ouder bent. Ook bij bezorging is het vanaf 1 juli 2021, de bedoeling dat er gevraagd wordt om een geldig legitimatie bewijs.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...