Landelijke Studentenvakbond noemt uitstel van beslissing rente studieschuld ‘dramatisch’

De rente op de studieschuld gaat de komende tijd niet omlaag. De Tweede Kamer heeft de beslissingsdeadline omtrent de rente van de studieschuld voorbij laten gaan. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is daar niet blij mee.

De voorzitter van de LSVb, Elisa Weehuizen, noemt de situatie dramatisch. “Ook omdat er eerst brede steun bleek te zijn van politici én omdat er in verkiezingstijd campagne mee werd gevoerd.”  Toch viel dit niet rauw op hun dak. Het voorstel om geld vrij te maken voor de schuld van (oud)studenten werd breed gesteund in de kamer, maar de reactie van het ministerie was al wat terughoudender. “Ze maakten in hun statement zo’n ingewikkeld verhaal van de uitvoering. Ik denk dat dit er mede toe geleid heeft dat die deadline verstreken is”, aldus Weehuizen.

De partijleider van Nieuw Sociaal Contact, Pieter Omtzigt, was de initiatiefnemer van de eventuele renteverlaging. De Telegraaf sprak met Omtzigt en hij maakte duidelijk daar geen oplossing meer in te zien.
Sinds begin 2024 betalen studenten 2,56 procent. Eerder was dit maar 0,46 procent. Het feit dat er rente over de lening betaald moest worden, bracht veel ophef met zich mee. De eerste reactie van de LSVb was toen ook protesteren.

De LSVb heeft momenteel niet veel vertrouwen in de situatie. “Waar zou dat vertrouwen vandaan moeten komen? De basisbeurs wordt niet verhoogd. Tegelijkertijd stijgt het collegegeld en wordt leven duurder”, aldus Weehuizen. Volgens haar zijn de signalen waar de formerende partijen prioriteit voor hebben duidelijk, bij de (oud)studenten ligt het in ieder geval niet. De studentenbelangenorganisatie blijft kamerleden attenderen op de financiële status van studenten.

FOTO: ANP

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...