Long-COVID treffen 5% van jongeren: RIVM roept op tot verder onderzoek

Zo’n 5% van de jongeren ervaart langdurige klachten na een besmetting met het coronavirus. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij volwassenen ligt dit percentage lager, zo’n 3%. Ook stelt het RIVM dat 20% van de jongeren met longcovid, ernstige beperkingen ondervindt in hun dagelijks leven.

Noor van 22 is onderdeel van de eerder genoemde 5%. De langdurige klachten na een besmetting, ook wel post-COVID of long-COVID genoemd, heeft nog veel effect op haar dagelijkse routine. 

“In het ziekenhuis kreeg ik sondevoeding, want ik had natuurlijk een ernstig tekort aan van alles opgelopen.” Dit vertelde ze in een interview met de Rijksoverheid. Veel voorkomende post-COVID klachten zijn ernstige vermoeidheid, problemen met het geheugen, concentratie, benauwdheid en kortademigheid.

Het RIVM dringt aan op verder onderzoek naar de langetermijneffecten van het coronavirus. “Met het long-COVID onderzoek kunnen we over een langere tijd onderzoeken hoeveel mensen na corona langdurige gezondheidsklachten krijgen, wat de klachten zijn, hoe lang die aanhouden, en of die anders zijn dan bij mensen die geen corona hebben gehad.” Aldus het RIVM.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...