Nog steeds grote twijfels over kernenergie ondanks toename in voorstanders: ‘Ze hebben helemaal geen verstand van kernenergie’ 

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 36 procent van de Nederlanders voorstander is van kernenergie. Dat is 11 procent meer dan de 25 procent uit 2020. Ondanks de toename in vertrouwen over het gebruik van kernenergie zijn er nog steeds vraagtekens.    

Zo laat Lisa Busink, campaigner kernenergie voor WISE Nederland, weten dat zij tegen het gebruik van kernenergie is. Verder vertelt Busink dat het erg lang duurt voordat er nieuwe kerncentrales staan en als ze er eenmaal staan is het helemaal niet zeker of ze kunnen draaien. “De kosten voor kerncentrales kunnen beter in andere duurzame energie gestoken worden”, vertelt Busink   

Volgens Busink gaat kernenergie ook een kleine tot geen rol spelen in de toekomst. “Er moet gekeken worden naar wat we nou echt nodig hebben en daar is kernenergie geen onderdeel van.”    

Niet geschikt voor Nederland 

Urgenda, een organisatie die zich inzet voor het klimaat, deelt deze mening. De woordvoerder laat weten dat kernenergie voor Nederland helemaal niet gunstig is. Zo vertelt ze dat we de afgelopen jaren ons vooral hebben ingezet op andere vormen van groene energie. “Landen zoals Frankrijk hebben vol ingezet op kernenergie, dus voor hen is het voordelig, voor Nederland niet. Kernenergie levert momenteel maar zo’n 3 procent van alle energie die we gebruiken.”   

“Politici hebben geen verstand van kernenergie en burgers al helemaal niet”, vertelt de woordvoerder verder. Het wordt nu, volgens Urgenda, neergezet als het redmiddel, maar dat is het voor ons niet. Urgenda geeft aan dat we alle klimaatdoelen kunnen behalen zonder kernenergie.   

Toch meer kernenergie in de toekomst?

Het feit blijft dat het aantal voorstanders in kernenergie toeneemt. Daarnaast maakt ruim driekwart van de volwassenen zich zorgen over het klimaat. Ook in de politiek neemt het vertrouwen in kernenergie toe. Zo zijn op dit moment alleen GroenLinks/PvdA, SP en Partij voor de Dieren nog tegen. De gesprekken zijn daarnaast geopend om de kerncentrale in Borssele langer open te houden dan 2033. Dat doet erop lijken dat kernenergie in de toekomst wel een (kleine) rol gaat spelen.   

Bron Foto: ANP/Jeffrey Groeneweg

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55