Oosterhoutse jeugd in feeststemming: Ut Kaais Walhalala biedt carnavalsvreugde

0
130

Carnaval staat weer voor de deur. Kaaiendonk, oftewel Oosterhout, maakt zich weer klaar voor ‘Ut Kaais Walhalala’. De stad biedt ook dit jaar een oplossing voor alle minderjarige die toch willen carnavallen. “Het is iets wat we met elkaar moeten doen”, aldus Sandra de Ridder van JONG Oosterhout. 

Sinds 1 januari 2014 moet je 18 zijn om alcohol te mogen drinken in Nederland. De gevolgen van deze wijziging zijn dat jongeren die geen plek meer hadden om te carnavallen. Ouders van deze jongeren en de gemeente Oosterhout zijn opgestaan om iets te organiseren voor Oosterhoutse jongeren. De Ridder is werkzaam bij de gemeente Oosterhout op de afdeling JONG. Hier houdt zij zich bezig met alle projecten rondom jongeren.  “We gunnen het ze,” aldus de Ridder.  

“Met carnaval moet je worden opgevoed. Je krijgt het mee vanuit de basisschool, vervolgens ga je met je ouders mee feesten. Maar als je rond de leeftijd van vijftien komt wil je niet meer met je hen mee naar de Pannenhoef.” Dit gat moest worden opgelost. De gemeente is in gesprek gegaan met verschillende instanties om iets te organiseren voor de jongeren die in dit ‘gat’ vallen.  

Er zijn een aantal pogingen gedaan voor een oplossing, zo hebben verschillende leegstaande cafés geprobeerd een prikfeest te organiseren. Dit flopte alleen vanwege de weinige animo en de lage omzet. “Er wordt heel weinig besteld,” volgens De Ridder. Uiteindelijk is theater De Bussel aangesloten bij het project. “We zijn gaan kijken wat we kunnen doen. Er zijn in het eerste jaar twee dagen georganiseerd. Dit was een enorm succes. Mede door de goede artiesten die er kwamen.” Het eerste jaar werd er op de vrijdag van carnaval een optreden verzorgd door Mr Polska en op de zaterdag door dj Monica Geuze. Het eerste jaar was de organisatie blij met een mooie driehonderd jongeren die op het feest afkwamen. Nu krijgt Ut Kaais Walhalala ieder jaar ongeveer 700 jongeren over de vloer. 

Dit jaar staan er weer vier dagen vol feest op de planning bij Theater De Bussel. Met artiesten als Turfy gang, Matt adreo en TEAM STUK verwacht De Ridder weer een spetterend feest tijdens carnaval. De Ridder geeft aan trots te zijn op het feit dat gemeente Oosterhout een carnaval biedt voor iedereen.