Pindakaasdag: Puur genieten!

0
186
Bron: Nienke van Gessel

Het is de dag van de pindakaas, sinds 2017 is het een nationale feestdag in Nederland. In Amerika vieren ze deze feestdag al sinds 2007. Pindakaas is een makkelijk broodbeleg, met een rijke geschiedenis en voedingsbodem.

Naast tulpen- en pannenkoekendag, vandaag is de dag dat pindakaas in het zonnetje staat.

Nationale Pindakaasdag is al een feestdag in Amerika, maar in Nederland werd het pas tien jaar later overgenomen.

De feestdag is in Nederland geïntroduceerd door de Pindakaaswinkel.

De Pindakaasdag is een dag waar er aandacht gaat naar nieuwe smaken van pindakaas. Je hebt verschillende soorten, zo heb je pindakaas met zeezout, karamel en knoflook met gebakken ui.

Een medewerker van de Pindakaaswinkel in Utrecht vertelt dat ze deze dag vieren door een limited edition product te verkopen. Ook hebben ze in verschillende vestigingen een proefstation waar je alle smaken kan proeven.

Voedingswaarde

Het voedingscentrum vermeldt dat 100% pindakaas, zonder toegevoegd suiker en zout, valt in de Schijf van Vijf. Pindakaas is dus een goed voorbeeld van broodbeleg dat zowel gezond als betaalbaar is. De pindakaas met toegevoegde suiker en zout is een minder gezondere optie, maar er is genoeg keuze.

Het eten van ongezouten noten waaronder pinda’s verlaagt het LDL-cholesterol (De cholesterol dat zich kan afzetten als vettige ophopingen) dit verkleint de kans op hartziekten. 

Origine

De pindakaas die we tegenwoordig op ons brood smeren, is een product dat oorspronkelijk uit Amerika komt. John Harvey Kellogg heeft de smeerbare pindakaas in 1893 uitgevonden en op de Amerikaanse markt gebracht. In die tijd was pindakaas een bijproduct van pindaolie. Hierdoor werd er geen pindaolie onnodig weggegooid. Pindakaas werd bedacht als een goedkoop én voedzaam product voor onder andere kinderen en ouderen.