FNV: Bedrijven hebben genoeg financiële ruimte om de loonsverhogingen te betalen

Vakbond FNV wil het minimumloon met 14 procent verhogen. Dit om de afnemende koopkracht tegen te gaan. FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha zegt dat bedrijven hier genoeg financiële ruimte voor hebben.

“Arbeid moet gewaardeerd worden’’ Zakaria Boufangacha

Boufangacha zegt dat er in Nederland veel laagbetaald werk wordt gedaan en dat ook deze werknemers het recht hebben om rond te komen. Echter is dit door de hoge inflatie van het laatste jaar erg moeilijk geworden.

“Het loon mag niet bepaald worden door de economie of een bedrijf waar het iets minder goed mee gaat, werknemers moeten ongeacht deze zaken een stabiele financiële basis hebben.’’

Kunnen werkgevers dit wel betalen?

‘’Het gaat weer beter met vele bedrijven. Ik denk dus ook dat werkgevers genoeg budget hebben om hun werknemers eerlijk te betalen”, aldus Boufangacha.

Horeca heeft twijfels

Jeremy Spieringhs, eigenaar van horecabedrijven De Groene Vlinder en De Ijsvlinder in Tilburg denkt heel anders over de plannen van de FNV; “De horecalonen zijn de afgelopen twee jaar al twee keer flink gestegen, beide keren met 10%.”

De horecaondernemer geeft aan dat een nieuwe loonsverhoging van 14%, zoals geëist door de FNV, hem zou dwingen om zijn prijzen aanzienlijk te verhogen.

“Een frikandel kost inmiddels €2,10. Je kunt de minimumlonen wel blijven verhogen maar als alles daaromheen duurder wordt lost dat niks op’’, aldus Spieringhs.

Hoe moeten mensen dan gecompenseerd worden voor de hoge inflatie?

Spieringhs vindt het lastig om de eis van de FNV door te voeren. Toch zal er iets moeten veranderen om de koopkracht te herstellen, maar wat?

“De FNV lijkt niet te snappen dat de inflatie ook voor ondernemers geldt. Wij hebben ook te maken met alsmaar stijgende grondstofprijzen, oplopende huur, absurde energiekosten en wat teruglopende klandizie, omdat de armste klasse geen geld overhoudt voor luxe uitgaven’’, zegt Spieringhs.

Spieringhs stelt voor om andere zaken goedkoper te maken, hij verwijst naar Duitsland. Daar is het openbaar vervoer een stuk goedkoper en dat scheelt in de portemonnee.

‘’Of schaf btw op groente en fruit af, dat zorgt ervoor dat mensen gezonder gaan eten en dat scheelt weer in de zorgkosten. Dit soort dingen helpen de economie, niet het spelletje van de FNV”, aldus Spieringhs.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...