Thierry Baudet op het hoofd geslagen voorafgaand aan lezing in Gent

Thierry Baudet is donderdagavond rond 20:00uur aangevallen toen hij arriveerde om een ​​lezing te geven aan de Universiteit Gent in België. Volgens de Gentse politierapporten werd de FVD-leider met een voorwerp op het hoofd geslagen.

Ondanks de aanwezigheid van talrijke veiligheids- en politieagenten slaagde één man erin om naar Baudet toe te lopen en hem met een oranje opvouwbare paraplu op zijn hoofd te slaan. De aanvaller werd snel tegen de grond getackeld en gearresteerd. De man riep in het Russisch leuzen tegen het fascisme en tegen Poetin.

Baudet werd gered zonder ernstige verwondingen, maar Frick Jensen van Forum voor Democratie vertelde wel dat hij geschrokken was. “Het is heel vervelend, heel eng. Er wordt gezegd dat de jongen sinds vanmiddag in op Thierry wachtte. Of dit waar is weten we niet, maar hoe dan ook, het is vreemd. Thierry heeft hoofdpijn, maar wilde toch praten. De sfeer in de kamer was goed maar de angst was voelbaar.

Politici reageren boos en verontwaardigd op de aanval. ,,Volstrekt onaanvaardbaar wat Thierry Baudet vanavond is overkomen”, tweet Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA). ,,Geweld mag nooit worden getolereerd. Het vrije woord moet worden beschermd en de dader vervolgd.” Timmermans wenst Baudet het beste.

Ook D66-fractieleider Jan Paternotte wil dat de daders worden vervolgd. “Deze aanval verdient niets anders dan een absolute veroordeling. Iedereen die zijn doelen met geweld wil bereiken, is geen democraat.” Zijn partijgenoot Jost Sneller reageerde kortaf: “Blijf uit de buurt van politici. Sterkte.”

CDA-leider Henri Bontenbal noemde de aanval ‘ongehoord’. In een democratie is geweld tegen politici nooit acceptabel. BBB-leider Caroline van der Plas zei: “Wat er met Thierry Baudet is gebeurd, was gruwelijk”. DENK-politici Stephan van Baarle en Tunahan Kuzu noemden de aanval ‘verschrikkelijk’ en ‘onaanvaardbaar’. Volt-leider Laurens Dassen noemde het een ‘idiote actie’ en wenste Baudet-sterkte.

PVV-Kamerlid Harm Beertema noemde de mogelijkheid van een aanslag “een totale schande” en “onbegrijpelijk”. “Waarom kon de Gentse politie dit niet tegenhouden?” BVNL-leider Wybren van Haga, spreekt van ,,een walgelijke laffe aanval op Thierry Baudet en daarmee op onze vrije democratische samenleving.”

Vóór de lezing hadden veel mensen het er al over. De universiteit probeerde de lezing een halt toe te roepen omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden, maar slaagde daar niet in. Direct nadat bekend werd dat Baudet mocht spreken, werd opgeroepen tot een tegendemonstratie. Ongeveer twintig extreem-linkse demonstranten verzamelden zich donderdagavond om te protesteren.

De KVHV (Vereniging Katholieke Vlaamse Middelbare Scholieren) is een conservatieve Vlaams-nationalistische studentenvereniging. Dit jaar nodigde het presidium Baudet uit om de openingstoespraak te houden. Ook eerdere toespraken van de vereniging, onder meer van Filip Dewinter van het extreemrechtse Vlaams Belang, liepen uit de hand.

Om iets na 20.00uur begon de lezing in de aula van de Universiteit Gent. Er waren ongeveer 300 toeschouwers aanwezig.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55