Help, mijn stem gaat verloren!

Publicatiedatum:

Ik werd vandaag met paniek wakker. Verkiezingsdag, maar waar moet ik nou stemmen? Ik woon nu een week in Tilburg en heb me hier ingeschreven. Maar ik heb mijn stempas in Elshout gekregen. Ook heb ik nog geen bevestiging gekregen dat ik officieel sta ingeschreven in Tilburg. Hoe werkt dit????Ik hoorde dat meerde studenten zitten met dit probleem. Ik heb uitgezocht waarom dit is en wat een mogelijke oplossing is.

Het antwoord is best simpel, de gemeente waar je je stempas in hebt gekregen daar moet je stemmen. Maar voor drukke studenten is dit niet het perfecte antwoord. dus ben ik verder gaan zoeken.

Je moet dus stemmen in je oorspronkelijke stad of dorp. Als het je niet lukt om daar te stemmen kan je een kiespas aanvragen. Hiermee kan je in een andere gemeente kiezen. Het probleem is: dit is niet massaal bekend en het kost moeite en tijd om dit te regelen. Hierdoor verlies je al veel studenten als stemmers. Als ik hier een mailtje over had ontvangen na mijn inschrijving had ik dit meteen kunnen regelen . Ik zeg niet dat dit een oplossing is, maar ik denk dat de overheid wel met ons mee kan denken.

Als je schriftelijk een kiespas aan wilt vragen moet je een brief minimaal 14 dagen voor de verkiezingsdag verstuurd hebben naar het gemeentehuis. Wil je het mondeling doen? Dan heb je wat langer de tijd. Dan heb je tot 12 uur op de dag voor de stemming de tijd. Maar dan moet je wel met je identiteitsbewijs langs het gemeentehuis waar je oorspronkelijk gaat stemmen. Als je hier op tijd aan hebt gedacht, en er tijd voor hebt gehad om dit te plannen is dit een redelijk goede oplossing. De studenten waar dit niet voor lukt hebben pech en moeten toch de reis heen en weer naar huis maken. Laten we hopen dat je een doordeweekse studenten ov hebt. Anders ben je dus én veel geld én veel tijd kwijt om je stem te laten horen!!

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...