Een tweedaagse strijd tussen studenten en landelijke redacties om het beste van zichzelf te laten zien met een maatschappelijk thema. Daar stond de nieuwsvloer van Mindlabs Tilburg in het teken. Met het onderwerp “De wereld in je broekzak” werkten zes teams aan interactieve projecten die buitenlandverhalen op een vernieuwende manier vertellen.
“De focus ligt op immersieve buitenlandse journalistieke verhalen die dichterbij worden gehaald”, legt Nina Boelsum van VPRO Medialabs uit. “Buitenlands nieuws wordt vaak nog gezien als een ver van je bed show, maar wat als je die verhalen dichtbij en leesbaar kunt maken voor de mensen. Daarover experimenteren we deze twee dagen samen met journalisten van buitenlandredacties en studenten van Fontys en BUas. Deze ideeën – die bestaan uit games, Virtual reality en augmented reality – worden gepitcht en het uiteindelijk winnende idee zal worden doorontwikkeld als NPO innovatie onderzoeksproject. We zien en beoordelen graag innovaties die creatief, origineel maar ook zeker die wow-factor hebben. En het moet lekker interactief zijn. Jij, als kijker, neemt actief deel aan het verhaal.”
Eén van de ideeën waar de studenten mee bezig zijn is het een VR verhaal wat zich door de ogen van een Oekraïner afspeelt. “Wij zijn bezig met meerdere verhalen uit Oekraïne,” vertelt Abdou Bouzerda van Bureau Buitenland. “Als journalist is het heel makkelijk om erover te schrijven wat daar gebeurt, maar je kunt het geen ervaring geven. Door die verhalen – zoals het oefenen met het vliegen van drones of schuilen voor inslaande rakketten – kan het mensen een goed beeld geven wat er elders in wereld zich afspeelt.”
Wij geven deze mensen de kans om hun verhaal te vertellen
Verloren verhalen
“Ik had goede hoop om te winnen, maar toch niet verwacht om te winnen, vertelt journalistiek student en winnaar Lucas Jenniskens glunderend. “We hebben een chatbot gemaakt waarmee je in gesprek gaat met een Chinese vluchteling zonder diegene zijn of haar anonimiteit verliest. Hiermee kunnen mensen zich verder verdiepen en indompelen in de verhalen en ervaring wat die mensen hebben meegemaakt. Met de kans die wij krijgen van de VPRO zouden we het nog op heel veel verschillende manieren kunnen uitwerken. Niet enkel op de computer, maar ook op de telefoon en TV. Wij geven deze mensen de kans om hun verhaal te vertellen!”