FC Utrecht maakt gehakt van PEC en zet grote stap richting play-offs

Publicatiedatum:

FC Utrecht heeft woensdagavond overtuigend van PEC Zwolle gewonnen: Nadat er in de eerste helft niet gescoord werd door beide ploegen, liet Utrecht in de tweede helft niks van PEC heel: 5-1. Invaller Lidberg had met twee doelpunten een belangrijke rol in de zege.

Voor PEC Zwolle betekende de uitwedstrijd in Utrecht een kans om zich al snel te herpakken na de nederlaag tegen Ajax afgelopen zondag. In de strijd om handhaving hebben de Zwollenaren nog een paar punten nodig om ook volgend seizoen in de Eredivisie uit te komen. PEC wist al twee maanden geen competitiewedstrijd te winnen, maar pakte wel de volle buit in de eerste ontmoeting tegen Utrecht, dat onder voormalig trainer Silberbauer een dramatische start kende. Een half jaar later ziet de wereld er heel anders uit. Sinds de komst van trainer Ron Jans in september verloor Utrecht enkel nog van Ajax en Feyenoord. De Domstedelingen mogen zelfs weer volop dromen van een Europees avontuur.

Matige eerste helft

Door een schitterende vuurwerkshow voorafgaand aan de aftrap werden de belangen nogmaals kracht bijgezet. Dit spektakelstuk werd niet doorgezet op het veld, waar de wedstrijd rustig begon. PEC wachtte af hoe Utrecht het spel probeerde te maken. De slordigheid van de thuisploeg zorgde er echter voor dat er maar weinig kansen gecreëerd werden. Na ruim een half uur spelen kwam Utrecht nog het dichtst bij een voorsprong. Victor Jensen kreeg de bal in kansrijke positie aangespeeld, maar kwam niet verder dan een slap schotje op de paal.

Aan het begin van de tweede helft greep Utrecht-trainer Ron Jans in met een paar wissels. Met succes, daar waar de Domstedelingen een stuk sterker aan de tweede helft begonnen. Na twee minuten was het dan ook al raak. Na een goede actie van de zojuist ingevallen Van der Maarel kopte Lidberg vanuit een moeilijke hoek op de paal, waarna Sam Lammers simpel binnentikte. De stadionspeaker had de naam van de spits nog maar amper genoemd of de 2-0 lag er al in. Jens Toornstra stoomde op vanaf het middenveld en schoot schitterend van grote afstand in de bovenhoek.

Doelpuntenfestijn

Na een uur spelen kwam PEC terug in de wedstrijd. Lennart Thy kwam door een ongelukkige ingreep van de Utrecht-verdediging oog in oog met de keeper en rondde kalmpjes af: 2-1. De Zwolse hoop bleek echter van korte duur. Een subtiel hakje van Fraulo in minuut 76 zorgde ervoor dat Isac Lidberg aan de aandacht van de PEC-verdedigers kon ontsnappen, waarna hij overtuigend de derde goal maakte. Vanaf dat moment ging Utrecht steeds makkelijker voetballen, waarna kans op kans gestapeld werden. Een paar minuten na de derde goal kwam de bal opnieuw voor de voeten van Lidberg, die op identieke wijze voor de 4-1 zorgde. Het slotakkoord kwam op naam van de 18-jarige Adrian Blake. De Brit tikte de bal bewust onder de keeper door en kon zo voor open doel de vijfde Utrechtse goal binnentikken. Daarmee won Utrecht de vijfde thuiswedstrijd op rij en moet PEC nog altijd naar beneden blijven kijken.