Voorkom vroegtijdig drinken bij jongeren: drink, als ouder, geen alcohol in het bijzijn van je kind

Heb jij wel eens alcohol gedronken, toen je nog geen 18 was? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat 76 procent van de 17-jarigen wel eens alcohol heeft gedronken. Maar wat zijn de risico’s van alcohol drinken en zijn ouders de enige die erop moeten toezien dat hun kind geen alcohol drinkt?

Op korte termijn zorgt alcohol voor een ontspannen gevoeg. Je durft meer, maar hierdoor neemt de kans op ongelukken toe. Ook verstoort alcohol de hippocampus: waardoor je een black-out kan krijgen. Je herinnert je dan weinig tot niks van de tijd waarin je alcohol hebt gedronken.

Op lange termijn zorgt alcohol voor een versnelde afname van de grijze stof in je hersenen. Deze stof is belangrijk om functies zoals aandacht en geheugen te kunnen uitvoeren. Dit blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting.

Campagne ‘Zien drinken, doet drinken’

Er zitten dus risico’s aan het drinken van alcohol. De Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) wil voorkomen dat jongeren onder de 18 jaar gaan drinken. Dit doen ze met de campagne ‘Zien drinken, doet drinken’. Ook willen ze ouders ervan bewust maken dat het beter is om niet te drinken in het bijzijn van kinderen.

De campagne is gebaseerd op onderzoek van AAN waaruit blijkt dat jonge kinderen, die in een omgeving opgroeien waar alcoholgebruik heel normaal is, sterk de neiging hebben om op jonge leeftijd zelf te gaan drinken. Campagneleider Wim van Dalen: ”Als je wil dat je kind niet voor zijn 18e alcohol drinkt, drink zelf dan ook niet als ze erbij zijn. Dat is makkelijk gezegd, maar in de praktijk best lastig.’’

”Het is natuurlijk makkelijk om altijd maar de ouders de schuld te geven”

Wim van Dalen

Visie van ouders op het alcoholgebruik

Ouders hebben ook allemaal een andere visie op het alcoholgebruik bij hun kinderen. Zo vindt de een dat jongeren thuis moeten leren omgaan met alcohol. ”Toch blijkt dat die ouders het niet bij het rechte eind hebben. Als je binnenshuis mag drinken waar de ouders bij zijn, is de neiging om buitenshuis te drinken nog makkelijker’’, vertelt Van Dalen. Het advies is dus om de norm ‘ik wil niet dat je voor je 18e drinkt’ te handhaven.

Het is natuurlijk niet zo dat alleen ouders schuldig zijn aan het alcoholgebruik van jongeren, ook marketing speelt hierin een grote rol. Alcoholverkopers en -producenten promoten het idee dat alcohol geen schadelijke stof is als je er verstandig mee omgaat. Van Dalen: ‘’We hebben te maken met een enorme tegenkracht. Onze informatie over de risico’s moet het vaak opnemen tegen de reclame.’’

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...