Vorming van AI binnen het gezondheidsonderwijs 

Tegenwoordig is het bijna niet meer uit de maatschappij te denken: Artificial Intelligence, oftewel AI. In Heerlen zijn ze onder het mom van Smart Health Day’ aan de slag gegaan met een inlichtingendag over deze technologie. Hierbij werken ze samen met verschillende gezondheidszorgorganisaties.

Deze (nieuwe) techniek zorgt voor veel veranderingen in het onderwijs. Het zorgt voor nieuwe kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Voordelen zijn bijvoorbeeld het verminderen van werkdruk, door ondersteuning van administratieve taken. Ook kan AI de leerstof zo personaliseren dat het beter aansluit bij een leerling. Een van de keerzijde van deze technologie is dat je meer afhankelijk wordt van technologie, en dat het de menselijke interactie vermindert.

Ook voor studenten in onderwijs dat gericht is op de gezondheidszorg, zorgt deze AI-ontwikkeling voor een verandering. Denk hierbij aan studies als verpleegkunde, mondzorg, vaktherapie of voeding en diëtiek. Emma Laan, studente biomedische wetenschappen aan de Radboud Universiteit, ziet ook verschillende vormen van AI terug in haar studie. ”Wij mogen bijvoorbeeld ChatGPT gebruiken bij onze producties, maar we moeten er wel naar verwijzen. Sommige docenten vinden het helemaal niks en andere vinden het juist een kans voor nieuwe ideeën. Zelf gebruik ik dit niet zo veel, het voelt toch een beetje als valsspelen”, vertelt Emma Laan.

‘We moeten er niet te ver in gaan, maar het geeft fantastische mogelijkheden’

Uit onderzoek van GoStudent.org blijkt dat op zo’n 27 procent van de Nederlandse scholen, gebruik maakt van AI. Nederland heeft hiermee, in vergelijking met het Europese gemiddelde (18 procent), een relatief hoge AI-dekkingsgraad. Jessy de Cooker is freelancejournalist en heeft onderzoek gedaan naar gezondheidszorg en AI, en verdiept zich graag in deze kwestie. Volgens hem zijn we op de goede weg, maar moeten we er bewust mee om blijven gaan. ”Veel mensen hebben, vooral in de zorg, behoefte aan het menselijke aspect. Dit is iets wat we moeten waarborgen in het ontwikkelen en gebruiken van de systemen.”

Het is dus aan ieder persoonlijk of het een bedreiging is of juist een hulpmiddel is voor het onderwijs. ”Voor onderwijs is het een nuttig hulpmiddel. Het is juist relevant om met bepaalde kennis en ethische kaders het werkveld in te stappen. Zodat je daarin meer bagage hebt dan ervaren collega’s.” Emma Laan (studente) hoopt vooral dat het veel kan betekenen voor de werkdruk in de toekomst. ”We moeten er niet te ver in gaan, maar het geeft fantastische mogelijkheden, het kan namelijk ook veel werkdruk wegnemen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...