Jaarbeurs in Utrecht krijgt eenmalig vinylwinkel: ‘De interesse wordt steeds breder’

Bron: ANP/Robin Utrecht

Liefhebbers van vinylplaten kunnen zich van 28 tot en met 30 december melden bij de jaarbeurs in Utrecht. In totaal worden ruim 100.000 platen te koop aangeboden, welke afkomstig zijn van verzamelaars. “Een unicum. Het gaat zowel om gebruikt als nieuw materiaal.”

De vinylplaat is de laatste jaren weer helemaal in. Tien jaar geleden leverde de totale verkoop zeven miljoen euro op, in 2022 was dit al zeventien miljoen. Karolien Hillenaar, woordvoerster van organisator Hillenaar Events, ziet de stijging vooral komen door de jeugd. “Vroeger zagen we vooral mannen van in de vijftig die geïnteresseerd waren, nu zien we veel meer vrouwen en jongeren. De interesse wordt steeds breder. Het is ook veel hippere muziek, bekende DJ’s maken er gebruik van.”

Verzameling

Tussen de vinylplaten zijn veel verschillende genres te vinden. “We hebben de beschikking over een collectie van meer dan 100.000 platen. Onder meer in de genres house en rock, maar er is ook een grote verzameling aan dance muziek. Denk hierbij aan electro, hardcore, hip hop of disco”, aldus Hillenaar, die een breed publiek verwacht. “Er komen ook mensen voor één bepaalde hoes. Er zijn meer verzamelaars dan de beschikbare muziek. Het ligt gelijk aan de populariteit van vintage spullen.”

De platen die verkocht worden, zijn afkomstig uit een privéverzameling. De collecties van de verzamelaars zijn samengevoegd en worden nu in één keer verkocht. “Alle platen moeten weg, zelfs de kasten worden verkocht”, vertelt Hillenaar. De woordvoerster kent de belangen; het is namelijk haar broer Jeroen Hillenaar die de afgelopen jaren de grootste collecties opkocht. “Hij is van oudsher een liefhebber van muziek, met name van disco. Het zoeken naar alleen disco kostte veel tijd en werd ingewikkeld. Daarom is hij begonnen met collecties kopen van andere partijen en eruit te halen wat hij interessant vond. Dat is wat uit de hand gelopen omdat er ook platen tussen zitten waarin hij minder geïnteresseerd is.”

Winkel

Het eenmalige event is bedoeld om van de platen af te komen, maar wordt mede mogelijk gemaakt door het feit dat vinyl steeds populairder wordt. Dit is ook te merken in winkels. “Het stijgt enorm ten opzichte van tien tot vijftien jaar geleden. We verkopen nu drie keer zoveel. De jeugd is erbij gekomen en nieuwe muziek komt ook bijna allemaal weer op platen uit. Muziek van Olivia Rodrigo of Taylor Swift gaan als warme broodjes. Voor ons is dat is een goede ontwikkeling”, zo zegt Bart Haselbekke van Vinylparadijs.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55