Als vliegende keep de vrede bewaren

Vandaag is het de Dag van de Vrede. Deze dag draait om iedereen in de wereld te laten ervaren wat vrede is. Hoe staan reservisten in Nederland daarbij stil?

In Nederland heb je het leger dat voornamelijk bestaat uit beroepsmilitairen. Maar dit zijn bij lange na niet genoeg handen als de pleures uitbreekt in ons land. Als het fout gaat, kan er door defensie beroep worden gedaan op reservisten. Ze worden ook wel gezien als de flexibele schil van de krijgsmacht.

Het leven als reservist

Het is vaak niet even duidelijk wat reservisten precies doen. “Reservisten worden opgeleid in bewaken en beveiligen”, vertelt oud-reservist Martin Geurkink. Je volgt eerst als reservist een soort basisopleiding van twee weken hierin word je basisreservist. Later word je bij een eigen eenheid verder opgeleid. “Je krijgt natuurlijk wel andere taken dan een beroepsmilitair. Die hebben meer gevechtsfuncties en worden bijvoorbeeld vaak uitgezonden. Dit zal in het geval van een reservist niet zo snel gebeuren. Als er binnen de landsgrenzen iets aan de hand is kunnen reservisten wel worden ingezet”

Er zijn reservisten die met hun specifieke kennis en kunde de krijgsmacht ondersteunen. Martin moest vooral taken vervullen waar militaire kennis bij nodig is. “Ik heb me bijvoorbeeld ingezet om verschillende terreinen te bewaken, meegeholpen in de hoek van Holland bij mensensmokkel en geholpen bij het hoogwater in Limburg. Er zijn bij dit soort situaties extra handjes nodig dan kunnen wij als reservist worden ingezet. Ik trainde meestal in de weekenden. Je moest dus bepaalde oefeningen doen. Zo trainde je bijvoorbeeld op sport en schieten. Als reservist word je dus best wel veelzijdig opgeleid.”

Dag van de Vrede

Binnen de groep reservisten wordt niet altijd aandacht besteed aan de Dag van de Vrede. Dit terwijl hun functie wel betrekking heeft tot vrede. De reservisten besteden bijvoorbeeld wel aandacht aan Prinsjesdag en dodenherdenking. Ze wonen hier bijvoorbeeld ceremonies bij of helpen bij Kransleggingen. “Ik denk dat er zeker winst te halen valt als het gaat om het stilstaan bij vrede. Zeker met de huidige ontwikkelingen in Oekraïne komt het best wel dichtbij. Dan kom je echt tot de realisatie dat vrede niet vanzelfsprekend is.” De Internationale Dag van de Vrede ontstond in 1981 door de Verenigde Naties. Elk jaar wordt er op 21 september er stilgestaan bij deze dag. Martin Geurkink blijft zich wel altijd bezighouden met vrede en hoopt ook zeker dat mensen vaker stil gaan staan bij wat er op de wereld speelt als het gaat om oorlogen. “Ik ben nu wel getriggerd als het gaat om de Dag van de Vrede. Ik sta morgen voor de klas en misschien is dat een mooi moment om de klas erop te wijzen en hier dan ook even bij stil te staan.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...