Belangrijkste gebeurtenissen van de Hamas-Israël oorlog: 11 oktober

Publicatiedatum:

Sinds het geweld is losgebarsten tussen Israël en Hamas, stapelen de gebeurtenissen zich razendsnel op. In dit artikel lees je de belangrijkste gebeurtenissen die op een dag zijn gebeurd in het oorlogsgebied.

(Bron: ANP)

00:57 – Eerste vliegtuig met Amerikaanse munitie in Israël geland

Het eerste vliegtuig met munitie is vanuit Amerika aangekomen in Israël. Dit meldt het Israëlische leger. Volgens het leger zou dit aanzienlijke aanvallen en aanvullende scenario’s mogelijk maken. 

05:00 – Duitsland en Frankrijk: geen tolerantie voor steun aan Hamas

Duitsland gaat harde maatregelen nemen tegen aanhangers van de Hamas. Dit omdat Duitsland niet wil dat Hamas-terreur wordt verheerlijkt. Ook Frankrijk maakt duidelijk geen steun voor Hamas te tolereren. Frankrijk wil niet dat de openbare orde wordt verstoord.

05:49 – Israëlische luchtmacht bombardeert ruim 200 doelen in Gazastrook

De Israëlische luchtmacht heeft bij een nieuwe operatie boven de Gazastrook meer dan 200 doelwitten bestookt. Dit was al de derde keer in 24 uur dat de luchtmacht aanvallen uitvoerde in de Gazastrook.

06:13 – Minstens 1200 doden na Hamas-aanval

09:51 – Reisadvies grensgebied Libanon naar rood

Het reisadvies voor het grensgebied van Libanon bij Syrië en Israël is van oranje naar rood gegaan. Dit gebeurde naar aanleiding van het oplaaiende conflict in Israël en de Gazastrook, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

10:03 – Israëlische vlaggen in brand gestoken op Urk

Twintig Israëlische vlaggen zijn vannacht op Urk in brand gestoken. De vlaggen zijn met stok en al van de gevel af gehaald. De vlaggen hingen bij meerdere Urkers als steunbetuiging voor de slachtoffers van het conflict tussen Israël en Hamas. De gedupeerden krijgen nieuwe vlaggen.

10:34 – Militair toestel vertrokken om Nederlanders op te halen in Israël

Vanuit Eindhoven is vandaag een militair vliegtuig vertrokken naar Tel Aviv om Nederlanders die weg willen uit Israël op te halen. In dit vliegtuig zullen ongeveer honderd reizigers zitten die via Israël Idoed Reizen naar Israël zijn afgereisd. Ook leerlingen van een hogeschool in Ede en een middelbare school in Rotterdam zullen met dit vliegtuig weer terug naar Nederland vliegen.

10:53 – VN-organisatie: 264.000 mensen ontheemd in Gaza

In Gaza zijn 264.000 mensen op de vlucht in eigen land, meldt de Verenigde Naties (VN). Men slaat op de vlucht voor luchtaanvallen van Israël. Daarnaast zijn ongeveer 1500 woningen verwoest of zwaar beschadigd en zijn ook drinkvoorzieningen voor een half miljoen mensen beschadigd. De vluchtende mensen zoeken toevlucht bij familie en buren of in schoolgebouwen.

11:19 – Zeker 169 Israëlische militairen omgekomen bij strijd met Hamas

11:51 – Meer dan 1000 Palestijnse doden door Israëlische beschietingen op Gaza

13:00 – Tweede Kamer herdenkt slachtoffers geweld Israël 

De Tweede Kamer heeft door middel van 1 minuut stilte stilgestaan bij de slachtoffers van de geweldsexplosie in Israël en de Gazastrook. Dit deed de Kamer in het bijzijn van Israëlische ambassadeur Modi Ephraim. Ook de Amsterdamse Raad is vandaag 1 minuut stil.

13:43 – Negen VN-medewerkers en dertig studenten gedood bij Israëlische bombardementen

14:12 – Geen stroom meer in Gazastrook na stoppen elektriciteitscentrale 

In de Gazastrook is alle stroom uitgevallen. Dit was te verwachten, nadat Israël maandag aankondigde een totale blokkade, van onder meer de elektriciteitstoevoer, in te voeren.  

15:38 – Egypte wil noodhulp voor Gaza

Egypte is in overleg met onder andere de Verenigde Staten over een beperkt staakt-het-vuur, zodat Palestijnen in Gaza noodhulp kunnen ontvangen. De hulp zou worden verstrekt over de grens tussen Gaza en Egypte. 

15:50 – Raket uit Gazastrook raakt Israëlisch ziekenhuis

Een raket uit de Gazastrook raakte vanmiddag de kinderafdeling van een ziekenhuis in Ashkelon. Er zijn geen slachtoffers gevallen. 

16:01 – Israëlische premier Netanyahu vormt noodregering met oppositie

Netanyahu vormt samen met de coalitie en de oppositie een noodregering, ook wel een regering van Nationale Eenheid genoemd. Deze regering zal blijven tot het einde van de oorlog met Hamas.

17:16 – Frankrijk vreest dat Franse kinderen door Hamas zijn ontvoerd

De Franse premier Élisabeth Borne heeft gezegd dat waarschijnlijk meerdere Franse kinderen zijn ontvoerd naar de Gazastrook door Hamas. Er zijn acht mensen met een Frans paspoort omgekomen en er worden twintig Fransen vermist.

18:19 – Israël meldt infiltratie door de lucht vanuit Libanon

Het Israëlische leger maakte vandaag een melding van infiltratie door de lucht vanuit Libanon. Het is nog niet duidelijk waar het precies om gaat. Het luchtalarm is in het noorden van Israël afgegaan. 

19:35 – VN-chef eist van Hamas vrijlating gijzelaars in Gaza

VN-chef António Guterres heeft van Hamas de vrijlating geëist van naar schatting 150 gijzelaars die uit Israël zijn ontvoerd. Ook riep hij Israël op om zich te houden aan het internationale recht bij de aanvallen op de Gazastrook. 

19:40 – Leger Israël trekt ‘infiltratie door de lucht vanuit Libanon’ weer in

20:03 – Veel zorgen in Tweede Kamer over blokkade Gazastrook

Onder andere minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot baart zich grote zorgen over het niet toelaten van voedsel, water en andere basisbehoefte in Gaza. Volgens Sjoerd Sjoerdsma gaat dit tegen het oorlogsrecht in. Ook andere partijen als CDA en GroenLinks uiten deze zorgen aan Israël. 

21:12 – KLM vliegt toch niet naar Tel Aviv

Volgens luchtvaartmaatschappij KLM is de veiligheid voor zowel bemanning als passagiers een te groot vraagteken, waardoor ze donderdag niet naar Tel Aviv zullen vliegen. 

21:27 – Repatriëringsvlucht vanuit Israël donderdag met Defensie vliegtuig

Nadat KLM aangaf niet te gaan vliegen naar Tel Aviv, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot dat er een Defensie vliegtuig ingezet zal worden om Nederlandse reizigers van Israël naar Nederland te krijgen donderdag. 

21:33 – Egypte wil geen vluchtelingen uit de Gazastrook toelaten

De regering van Egypte wil geen Palestijnse vluchtelingen in Egypte toelaten. Caïro dringt erop aan dat de twee partijen het conflict binnen de grenzen oplossen. 

21:56 – Turkije onderhandelt met Hamas over vrijlating gijzelaars

22:14 – Defensie vliegtuig met gerepatrieerde Nederlanders uit Israël geland

Het Defensie vliegtuig dat is ingezet om Nederlandse reizigers uit Israël te halen is vanavond geland. In het vliegtuig zaten 199 Nederlanders.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...