Groeiende armoede in het VK: steeds meer gezinnen afhankelijk van de voedselbank

Het gaat niet goed met de Britse economie. Steeds meer mensen kampen met financiële problemen vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud en andere basisbehoeften. Hoewel het Verenigd Koninkrijk altijd werd gezien als één van de grootste economieën ter wereld, zijn steeds meer gezinnen afhankelijk van de voedselbank. 

Bijna een kwart in armoede

Gezinnen die al dicht bij de armoedegrens leefden, worden momenteel het hardst getroffen door de stijgende prijzen. Het wordt steeds lastiger om rond te komen en veel van hen ziet geen andere uitweg dan gebruik te maken van de voedselbank. Volgens het IGPP (Institute of Government & Public Policy) leeft 22% van de Britse bevolking in armoede. Dat zijn 14.5 miljoen mensen, waarvan 4.5 miljoen kinderen. 

Het IMF (International Money Fund) legt uit dat, hoewel het Verenigd Koninkrijk een recessie waarschijnlijk zal vermijden, de economie het zwaar te verduren krijgt. De oorlog in Oekraïne heeft de economie aangetast en de krappe arbeidsmarkt heeft de inflatie doen stijgen. Toch verwachten het IMF dat de economie in 2023 met 0.4% zal groeien. In 2024 zal die groei naar verwachting doorzetten met 1%. 

Huidige maatregelen in Nederland

In Nederland gelden er tot eind 2023 maatregelen tegen de stijgende energiekosten. Het kabinet heeft bepaalde toeslagen verhoogd, zoals de zorgtoeslag en het kinderbondbudget. Het CPB (Centraal Planbureau) voorspelt dat het aantal mensen in Nederland dat onder de armoedegrens leeft met ongeveer 1% zal toenemen als het kabinet geen nieuwe maatregelen neemt. Tijdens de begroting op Prinsjesdag maakt het kabinet bekend of het aankomend jaar nieuwe maatregelen zullen gelden. 

Tijdelijke maatregelen maakte het verschil

Sinds de ingang van de maatregelen merkt de voedselbank in Nederland een afname in de drukte vergeleken met het eind van 2022. De tijdelijke maatregelen hebben dus zeker een verschil gemaakt. “Een mogelijke toenemende drukte kan zorgen voor twee frictiepunten”, aldus Hans Schoenmakers bestuurslid communicatie van de voedselbank. “Ten eerste zal een tekort aan donaties en groei in vraag zorgen voor een tekort aan voedsel. Daarnaast zal de organisatie ook te maken krijgen met een tekort aan vrijwilligers.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...