De Nationale Dag van Catalonië: “De Catalanen kijken echt uit naar deze dag” 

Publicatiedatum:

CATALONIË – De Nationale Dag van Catalonië, ook wel ‘Diada Nacional de Catalunya’, staat vandaag voor de deur. Dé feestdag waarop Catalanen hun identiteit vieren en stilstaan bij een historische gebeurtenis. 

Op deze ‘Diada Nacional’ wordt de slag tussen het Spaans-Franse en Catalaanse leger om Barcelona herdacht. Op 11 september 1714 moest het zogeheten Kasteel van Cardona zich overgeven, nadat Barcelona was gevallen. De zelfstandigheid van de Catalanen werd volledig afgeschaft. 

Feestend de dag door

In principe staat deze dag voor veel meer dan alleen stilstaan bij deze gebeurtenis uit het verleden. Correspondent en Barcelona Expert Annebeth Vis vertelt hoe de bevolking naar deze dag toeleeft. “De Catalanen gaan de stad in en gaan er op uit met zijn allen. Ze vieren de Catalaanse identiteit en staan stil bij de historische gebeurtenis. Het is een dag waarop je heel veel tradities kunt tegenkomen. Daarbij kun je denken aan de menselijke torens en de reuzen, welke typisch deel van de Spaanse traditie zijn.” Gedurende deze dag staat gezelligheid met familie en vrienden centraal. Op de feestdag heeft elke inwoner van Catalonië ook vrij van hun dagelijkse activiteiten.  

Vreedzame demonstraties

Naast de festiviteiten wordt er ook op straat gedemonstreerd waarbij de vlaggen van Catalonië centraal staan. “De demonstraties gaan er over het algemeen vreedzaam aan toe. Het is zeker niet zo dat het op geweld uitloopt. De sfeer is juist heel gemoedelijk met gezinnen die erin meelopen en het zien als een familieactiviteit”, vertelt Annebeth, die vanuit haar woning ook veel meekrijgt van de nationale feestdag. “Ik woon midden in het centrum en zie heel veel mensen op straat. Het is druk en ik hoor de hele dag al de helikopter rondvliegen. Als je hier woont en je loopt hier rond, kan het je niet ontgaan zijn dat er iets gaande is. Het is een dag waarop de bevolking demonstreert én ook een dag waarop gebouwen met Catalaanse identiteit, dan kun je denken aan het Catalaanse Parlementsgebouw of het regeringsgebouw, worden opengesteld voor het publiek. Het is een erg belangrijke dag voor de bevolking hier.”

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...