Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Nairobi, hoofdstad van Kenia, gaan jongeren massaal de straat op om te protesteren tegen invoering van nieuwe belastingregels. Deze 37 regels zorgen ervoor dat de inwoners meer moeten gaan betalen voor allerlei dagelijkse producten. Veel vrouwen maken zich bijvoorbeeld zorgen om de prijsverhoging van maandverband.

”In Kenia word veel vaker geprotesteerd, maar nu is er iets opvallends te zien. Het lijkt er nu namelijk op de jeugd deze protesten zelf organiseert. Meestal zit de leider van de oppositie, Raila Odinga, achter de protestacties. Dat de jongeren achter de organisatie van de protesten zitten is uniek”, zegt Oost- Afrika correspondent Andrea Dijkstra.

”Kenia heeft een hoge staatsschuld en dat is de reden dat deze nieuwe belastingregels worden ingevoerd. President William Ruto hoopt hiermee de schulden te kunnen afbetalen. Economen waarschuwen juist voor een risico dat de economie gaat krimpen door het heffen van hogere belastingen”, verteld Andrea.

De actie is erg goed georganiseerd op social media. De hashtag ‘RejectFinanceBill2024’ staat op nummer 3 trending in Nederland op platform X. Massaal worden er beelden gedeeld van de protesten. De hackersgroep ‘Anonymous’ plaatste ook een steunbetuiging.

Volgens Andrea is het lastig om te zeggen of er iets zal gaan veranderen: ”In Kenia zijn vaker demonstraties. Zo werd er even geleden geprotesteerd tegen de verhoging van de benzineprijzen, daar is door de overheid niks mee gedaan. Daarnaast waren de acties eerder opgezet door de leider van de oppositie met een agenda. Deze protestactie is enkel door jongeren opgezet. Dat maakt het lastig om te zeggen of deze actief effect zal hebben.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...