Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe in Japan. De afgelopen drie maanden ging het elke maand al om 3 miljoen buitenlandse toeristen. De hoeveelheid toeristen loopt de spuigaten uit. Het Aziatische land wil daarom de prijzen van toeristische bezienswaardigheden verhogen.

Als buitenlandse toerist ga je bijvoorbeeld fors meer betalen voor een bezoekje aan het eeuwenoude Himeji-kasteel. De burgemeester van de stad Himeji wil de prijs voor het kasteel op de Werelderfgoedlijst verhogen van 6 naar 30 dollar.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

De reden voor deze verhogingen is de overlast die het massatoerisme met zich meebrengt. De Japanners ergeren zich aan de drukte bij attracties en het openbaar vervoer. Als voorbeeld de stad Kioto: een voor Japan relatief kleine miljoenenstad, maar de bezienswaardigheden te voet bezoeken is niet te doen. “Daarnaast is er een tekort aan vervoer, waardoor de bus altijd bomvol is voor de lokale inwoners”, voegt Fumiko Miura, auteur van het boek Polderjapanner. Zij is geboren in Japan en woont nu al zo’n twintig jaar in Nederland.

Klant is koning

Lange tijd heeft Japan haar prijzen niet omhoog gegooid, zegt Miura. “Japan is een beetje naïef geweest.” Miura geeft het voorbeeld van een prijsverhoging van een ijsje: “Overal stonden borden met sorry erop.” De klant is koning in Japan.

Alleen begint het nu wel heel druk te worden in het Aziatische land. Het is de derde maand op rij dat er meer dan 3 miljoen buitenlandse toeristen waren. “De wereld is Japan aan het ontdekken”, vertelt Miura. “Velen dachten vroeger dat Japan heel duur was, maar eigenlijk valt dat heel erg mee.” De yen, de Japanse munteenheid, is op dit moment heel erg laag. Honderd yen staat momenteel gelijk aan zo’n zestig cent.  

Gaat het helpen?

Nu komt langzaamaan het besef dat de prijs omhoog kan. Japan kan veel meer geld vragen van toeristen, maar dat heeft het land al die tijd niet gedaan. Gaat het verhogen van de ticketprijs helpen om de drukte te verminderen? Marcel Bastiaansen, hoogleraar vrijetijd en toerisme aan het Breda University of Applied Sciences, denkt dat het geen grote gevolgen zal hebben.

“Voor de meeste westerse toeristen zou het niets uitmaken”, aldus Bastiaansen. Het budget van buitenlandse toeristen ligt hoger. “Als je daar eenmaal bent en je hebt geld geïnvesteerd in een goede vakantie dan ga je niet bij het kasteel zeggen: dit is mij veel te duur, laat maar.” Wel ziet de hoogleraar kansen voor de lokale ondernemers. De winstmarges gaan na een prijsverhoging omhoog. “Het biedt zo’n kasteel wel de gelegenheid om het gebied zo in te richten dat het grote bezoekersaantallen aankan.” Denk aan grotere parkeerplaatsen of een verbetering in het openbaar vervoer.

Asociale toeristen

Op sociale media staat het vol met video’s van asociale toeristen in Japan. Miura hoopt dat de asociale toeristen hiermee wegblijven. “Niet alle buitenlandse toeristen houden de lokale regels aan.” Toeristen steken bijvoorbeeld niet over via het zebrapad, of laten afval achter. Dit gedrag zorgde ervoor dat een soort scherm is opgehangen bij een uitzichtpunt op de berg Fuji. Toeristen maakten daar foto’s tegenover een bekende supermarktketen.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Minoren zorgen voor onduidelijkheid bij Fontys Journalistiek studenten

Discussiërende studenten in de wandelgangen van Fontys Journalistiek: “Hoe...

Onzekere toekomst voor Sociale initiatieven Rotterdam: Financiële steun stopt per 1 januari 2025

Zelfstandige vrijwilligersorganisaties Present Rotterdam, NL Cares, B for You...

BHV’er van het jaar redde kind uit de Maas

In juli haalde Veerpontschipper Henk van de Geer een...

Eva Jinek live! 

Vanuit de blik van een first-timer Op de avond van...