Rammstein verovert Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Op 18 en 19 juni was het Goffertpark in Nijmegen het middelpunt van muziek en spektakel tijdens de concerten van de Duitse band Rammstein. Met een combinatie van donderende muziek, vuur en verrassende Nederlandse weerswisselingen, was het een onvergetelijke ervaring voor veel concertgangers.

Rammstein, opgericht in 1994, is een Duitse industrial metal band die wereldwijd bekendstaat om hun krachtige muziek, spectaculaire liveoptredens en provocerende en controversiële teksten, die vaak gaan over maatschappelijke en politieke thema’s. Hun shows staan bekend om de intense energie, theatrale elementen en uitgebreide pyrotechniek.

De naam ‘Rammstein’ is afgeleid van de Duitse plaatsnaam ‘Ramstein’, waar in 1988 een tragisch vliegshowongeluk plaatsvond. De band heeft expliciet verklaard dat ze deze naam kozen vanwege de associatie met kracht en impact die het incident met zich meebrengt, wat hun muzikale stijl en imago weerspiegelt.

Onderweg naar het Goffertpark

Vanwege de grote hoeveelheid bezoekers ontstonden er in en rond Nijmegen veel files. Verschillende mensen ondervonden aanzienlijke vertragingen, die konden oplopen tot een extra reistijd van 1 tot 2 uur. Voorafgaand aan het concert had de organisatie al een mail gestuurd waarin werd gewaarschuwd voor deze vertragingen.

Er waren verschillende parkeerterreinen beschikbaar voor het concert, maar deze raakten snel vol, waardoor er veel geparkeerde auto’s verspreid stonden over Nijmegen. Alle parkeerlocaties bevonden zich op een loopafstand van 30 minuten van het park, wat resulteerde in grote groepen mensen die samenkwamen. Langs de weg waren verschillende foodtrucks en sanitaire voorzieningen te vinden voor de concertgangers, wat zorgde voor een gemoeddelijke sfeer.

Festivalgevoel

In het park heerste een waar festivalgevoel. Op 18 juni, ondanks de regen en modderige omstandigheden, hielden de concertgangers de sfeer hoog met hun enthousiasme. De daaropvolgende dag, 19 juni, was het zonnig en droog, wat de perfecte setting creëerde voor een openluchtconcert op het uitgestrekte grasveld. Hoewel het concert pas om 20.00 uur begon, opende het terrein al om 16.00 uur zijn deuren. Hierdoor konden mensen op dekentjes op het gras liggen en wachten op de opkomst van de band.

Er waren talloze eetkraampjes met een divers aanbod, van Indonesisch tot Italiaans en Turks. Opmerkelijk waren ook de verkopers die oordopjes aanboden, wat belangrijk is gezien de krachtige geluidsproductie van een Rammstein-concert. Volgens gegevens van gehoorbeschermingsmerken zoals Alpine Hearing Protection, kan het geluidsniveau bij dergelijke concerten oplopen tot 130 decibel of meer, wat potentieel gehoorbeschadiging kan veroorzaken zonder de nodige bescherming.

Er was ook sprake van een grote diversiteit onder het publiek. Van jonge kinderen tot ouderen; mensen van verschillende achtergronden en leeftijden waren samengekomen om te genieten van de muziek. Velen waren gekleed in het kenmerkende zwart of droegen trots bandmerchandise, die ook op het terrein werden verkocht.

Spectaculaire show

Het podium van Rammstein was fascinerend; gigantisch en industrieel, zoals men van hen gewend is. Het concert begon spectaculair toen de bandleden met een lift naar beneden kwamen en eindigden op het podium. Het publiek reageerde uitbundig en de toon voor de avond was gezet.

De avond was gevuld met een reeks hits, maar het absolute hoogtepunt was het nummer ‘Sonne’. Terwijl het publiek uit volle borst meezong, ontvouwde zich een gigantische vuurshow. 

Beeld: Mila-Swann van der Raaf / Vuurshow tijdens het nummer ‘Sonne’

Naarmate de avond vorderde en het donker werd, kwamen de lichtshows en vuurwerk nog beter tot hun recht. Rammstein staat bekend om hun vuur- en pyrotechnische shows en deze avond was geen uitzondering. De vlammenwerpers en explosies voegden een extra dosis energie toe. Het publiek werd actief betrokken, vooral toen frontman Till Lindemann zijn iconische podiumacts uitvoerde, inclusief opvallende stunts en vuureffecten.

Een ander hoogtepunt was tijdens het nummer ‘Engel’, waarbij de band op een klein podium in het midden van het publiek stond. Ze voeren met rubberboten over de menigte naar het hoofdpodium, waarbij zelfs enkele kinderen werden meegenomen in de boten.

De show duurde ongeveer 2,5 uur, waarbij de band hun uitgebreide repertoire opvoerde. Na afloop stroomden meer dan 30.000 concertgangers als een grote menigte het park uit. De terugweg was net zo levendig als de heenweg, met mensen die Rammstein-nummers zongen en juichten bij elk groen stoplicht.

@milaswann

Met de vriendjes naar mijn lievelingsband 🙂 @Rammstein 🫶🏼 #rammstein #nijmegen #concert #tilllindemann #19juni #goffertpark

♬ origineel geluid – Mila-Swann

Bekijk hier de video die ik heb gemaakt van het Rammstein-concert op 19 juni. De video toont sfeervolle beelden van deze indrukwekkende dag.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram! 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...