Napels: Weg met vergane flats, maar ook weg met kunst

NAPELS – Het groene licht is gegeven voor de sloop van de vervallen appartementengebouwen ‘De IJzeren Taverne’, bekend door de werken van de Napolitaanse kunstenaar Jorit. Er ligt een plan klaar om nieuwe woningen te bouwen, maar drie grote kunstwerken gaan mee de sloop in.

Vanaf vandaag, 2 februari, start de afbouw van de huidige gebouwen om plaats te maken voor 28 energie-efficiënte flatgebouwen. Een megaproject die plaats maakt voor 360 gezinnen, wat zo’n 106 miljoen euro kost. In de wijk San Giovanni a Teduccio in Napels hopen ze al eeuwige tijd op vernieuwing van de verwaarloosde ‘Taverna del Ferro’, of ‘De IJzeren Taverne’, zoals het appartementencomplex wordt genoemd.

Verlies en vooruitgang

De buurt wordt tot in het heden geassocieerd met armoede en illegaliteit. Maar met dit project moeten de woningcomplexen worden voorzien van ontmoetingsruimtes, speelplaatsen, gedeelde parken en een sportschool. De gemeente Napels deelt dat dit bouwproject er voor moet zorgen dat het imago en de leefbaarheid van de wijk vooruit gaat. Alleen maar goed nieuws, toch?

Echter verdwijnt daarmee ook kunst. Waaronder ’s werelds grootste kunstwerk gewijd aan voormalige voetballer Diego Maradona, die in Napels als legende wordt beschouwd. De ‘IJzeren Taverne’ kwam in de schijnwerpers te staan door de muurschilderingen van de Napolitaanse en half-Nederlandse straatkunstenaar Jorit Ciro Cerullo (artiestennaam: Jorit). De kunstenaar staat bekend om zijn werken in Italië, Palestina en Oekraïne. Hij gebruikt zijn kunst voor activisme, en schildert vaak op verwaarloosde gebouwen. De murals zouden in eerste instantie behouden worden, maar er is toch besloten om ze mee te nemen in de sloop. ‘Ja tegen de nieuwe Taverna del Ferro, maar laten we de muurschilderingen van Maradona, Che Guevara en de autistische jongen Niccolò redden,’ vinden de bewoners van de buurt.

‘Een stad is altijd in ontwikkeling, dan weet de kunstenaar dat het niet voor eeuwig blijft bestaan.’

Dennis Elbers, kunstenaar en oprichter van Blind Walls Gallery

Sentiment

Toch is het verdwijnen van straatkunstwerken inherent aan de kunstvorm, vind Dennis Elbers, kunstenaar en oprichter van de straatkunstcollectie Blind Walls Gallery in Breda. Want daar verdwijnt ook weleens straatkunst. ‘Een stad is altijd in ontwikkeling, dan weet de kunstenaar dat het niet voor eeuwig blijft bestaan.’ Maar Elbers ziet ook dat emotie een rol speelt bij de discussie. ‘Je ziet soms dat een gemeenschap heel gehecht is geraakt aan een straatkunstwerk. De sloop daarvan is een tastbaar bewijs van verandering, wat mensen moeilijk vinden.’ Hij voegt er aan toe dat er een ander sentiment speelt: ‘Iemand als Maradona, die als held wordt gezien, is niet zomaar een schildering. Als het een willekeurig kunstwerk was geweest was het misschien minder in opspraak.’

In eerste instantie hoopte Jorit Cerullo dat de kunstwerken gespaard zou worden, maar in een interview met Corriere del Mezzogiorno laat hij weten dat het ‘nuttiger is om comfortabele woningen te hebben’. Mogelijk komt er een nieuw werk van Diego Maradona wanneer de bouw af is.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...