Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket- en droneaanvallen het energienet in vier Oekraïense regio’s getroffen, de aanval focuste zich op de centrale regio’s Dnipropetrovsk en Vinnytsia, evenals de regio Kiev en een deel van de Donetsk-regio in het oosten. Dit meldt het Oekraïense ministerie van Energie via Telegram. Bij de aanval zouden drie gewonden zijn gevallen.  Door de Russische aanvallen kan Oekraïne in de winter 20 uur per dag zonder stroom of licht komen zitten.

Oelksandr Kharchenco, voorzitter van het Centrum voor Energieonderzoek, wijst erop in een interview met een Oekraïense nieuwszender, dat het energienet momenteel op een zeer lage capaciteit werkt. Wat er voor kan zorgen dat Oekraïne in de wintermaanden, onder de slechte omstandigheden, twintig uur per dag zonder elektriciteit of verwarming zou kunnen komen te zitten. Dit is de 7e keer in 3 maanden dat Rusland aanvallen uitvoert op het energienet van de Oekraïners. Door de aanvallen kunnen Oekraïense burgers op dit moment tot wel 12 uur per dag zonder stroom zitten. Sinds het begin van de invasie probeert Rusland de infrastructuur van de Oekraïners te vernietigen. In twee jaar tijd zijn er meer dan 180 aanvallen geweest op het energienet.

Tijdens de vredestop in Zwitserland kondigde vicepresident Kamala Harris een hulppakket van 1,5 miljard dollar aan voor Oekraïne. Dit omvat 500 miljoen dollar aan nieuwe financiering en 324 miljoen dollar voor eerder aangekondigde noodreparaties van de energienet en andere behoeften.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...