Britse pubs sluiten in recordtempo

Steeds meer pubs in Engeland en Wales moeten hun deuren sluiten. Volgens vastgoedbedrijf Altus Group sloten er in het eerste kwartaal van 2024 gemiddeld 80 pubs per maand. In totaal verdwenen er in die periode maar liefst 239.

Het aantal pubs dat verdwijnt, neemt in rap tempo toe. Paul Turner-Mitchell, PR Executive bij Altus Group, legt uit dat de ‘verdwenen’ pubs uit de gemeenschappen zijn gesloopt of omgebouwd tot woningen, kantoren en zelfs kinderdagverblijven. Stuart Batchelor (55), inwoner van Hemel Hempstead en pubkenner, vertelt: “Veel van de pubs waar ik vroeger naartoe ging, zijn nu gesloten. Het is soms triest om een oude historische pub te zien verdwijnen die misschien honderden jaren heeft bestaan met al zijn geschiedenis.”

In 2022 stelde Altus Group dat het aantal pubs in Engeland en Wales was gedaald tot het laagste niveau ooit en voor het eerst onder de 40.000 kwam, 7.000 minder dan tien jaar eerder. Er zijn nu nog 39.162 pubs over.

Bron: Ey!Daily – Aantal pubs

Horecagelegenheden hebben onder meer last van de hoge kosten voor energie en voedsel. Ook spelen de hoge belastingen op horecazaken een grote rol. Turner-Mitchell vermeldt dat de grootste pubs en brouwerijen van Groot-Brittannië (GB) een open brief hebben geschreven aan de politieke partijen, voorafgaand aan de algemene verkiezingen op 4 juli. Hierin vermelden zij dat ze een onmiddellijke verlaging van de bieraccijnzen eisen als een ‘eerste stap’ om GB in lijn te brengen met het Europese gemiddelde. Ook een hervorming van de zakelijke tarieven is een belangrijke eis.

De Conservative Party (Conservatieve Partij) beloofde vorige week de last van zakelijke tarieven voor bedrijven in de horecasector te blijven verlichten. De Labour Party (Arbeiderspartij) beloofde in hun manifest het huidige systeem van zakelijke tarieven te vervangen en zei dat ze dezelfde inkomsten zouden genereren, maar op een eerlijkere manier.

De opkomst van thuisdrinken

De BBC zei dat er zoveel pubs de deuren hebben gesloten, omdat Britse jongeren minder zijn gaan drinken en supermarkten veel goedkoper alcohol verkopen. “Het ‘covid-effect’ speelt ook een rol: veel mensen stopten met drinken in openbare gelegenheden zoals pubs toen de overheid tijdens de pandemie beperkingen oplegde,” vertelt Batchelor. De pubkenner denkt dat hoewel deze beperkingen nu zijn opgeheven, er veel klanten niet zijn teruggekomen. Ook denkt hij dat de moderne samenleving een rol speelt: “Vroeger gingen mensen naar de pub om te socialiseren, deel uit te maken van een ‘pubfamilie’, nieuws en roddels te delen en te lachen met vrienden.”

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...