Oktoberfest krijgt een groener tintje 

Het Oktoberfest staat voor de deur en ook dit jaar zal het bierfeest groots aangepakt worden. Wél zal het evenement deze keer een tintje groener zijn. München is druk bezig met het verduurzamen van hun grootste bier- en volksfeest. In Nederland is Oktoberfest Laren ook al jaren bezig met verduurzaming. 

Waar nog niet ieder Oktoberfest een groen randje heeft, streeft het evenement in Laren al ver vooruit. Organisator van het grote feest in Noord-Holland, Joost Gijzel, vertelt hoe belangrijk het is dat ook Oktoberfest verduurzaamt: “Het is écht een traditioneel feest voor het dorp. Het draait om de gemoedelijkheid, maar ook zo’n gezellig en een traditioneel feest als Oktoberfest moet meegaan met de tijd.”

Groene maatregelen 

Het proces van verduurzamen gaat op eigen initiatief van de organisatie en is al een aantal jaren bezig. “De wereld om ons heen verandert en wij, als bestuur, moeten daarin meegaan. Hoe mooi is het dat je een gaaf feest kan organiseren en tegelijkertijd ook kan kijken naar het duurzaamheidsaspect?”, vertelt Gijzel opgewonden. De duurzaamheid zie je op meerdere manieren terug in het evenement. “We hebben de datum van het Oktoberfest naar voren gehaald, zodat we de tent waarin het feest gegeven wordt niet hoeven te verwarmen.” Volgens Gijzel worden daarmee de uitstoot en de kosten verminderd. 

Dit zijn niet de enige maatregelen die de organisatie neemt. “We werken met harde polyplasticpullen welke recycle- en onbreekbaar zijn. Die gebruiken we al tien jaar. Met zijn allen werken we toe naar een Oktoberfest met een groener tintje en dit scheelt enorm in de kosten”, aldus de organisator.

Ook heeft Oktoberfest Laren een beleid waarin leveranciers in één verkeersbeweging spullen naar ze toe moeten brengen. Zo rijdt de tentleverancier één keer op en neer. 

Ook de organisatie zelf zet hun beste, groene beentje voor. “Alles waar we mee bezig zijn rondom het Oktoberfest doen we met elektrische voertuigen of op de fiets. Met een mankracht van twintig ruimen we alle rommel op”, vertelt Gijzel die op die manier ook andere mensen erbij probeert te betrekken. 

Tradities blijven tradities 

Verduurzamen is belangrijk, maar de sfeer en kwaliteit staan voorop volgens Joost Gijzel. “Dat is natuurlijk onze prioriteit, maar we proberen het wel zo duurzaam mogelijk te doen. De gasten merken er naast het feit dat we het overal aangeven en promoten niet veel van. Natuurlijk zien ze wel dat we biologische wijn schenken en biologische worstjes aanbieden. Ook werken we samen met een duurzame cateraar die lokale ingrediënten haalt en nu ook op ons verzoek vegetarische producten op de lijst heeft gezet. Maar het gaat niet ten koste van de tradities.” Biologisch bier is er nog niet, maar dit zal volgend jaar ook in de pullen worden gegoten. Niet ieder evenement of feest denkt al aan een groener tintje. Zo heeft Oktoberfest Nuenen zich nog niet verder verdiept in het verduurzamen van het evenement. “Wij gebruiken kunststofpullen met statiegeld erop die allemaal netjes terugkomen. Verder zou ik voor nu nog niet weten hoe wij het feest duurzamer kunnen maken.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...