Opnieuw ontgroeningsincident: is de Universiteit verantwoordelijk?

Publicatiedatum:

Een nieuw hoofdstuk rond de dood van Sanda Dia. De rechtszaak tussen YouTuber Acid en de Reuzegommers is namelijk uitgesteld naar november. Ook in Nederland komen er steeds meer misstanden aan het licht. Zo ook afgelopen week bij studentenvereniging L.A.N.X.

Het dispuut Ares van L.A.N.X. in Amsterdam bracht eerder deze week een brief uit met daarin een lijstje over de kennismakingstijd van november vorig jaar. Daarin benoemt het dispuut enkele opdrachten voor de eerstejaars, waaronder ‘regel een vluchteling’, ‘naai een emmer in een steeg’ en ‘jat een item uit de buddhist stripteaseshop’.

De vereniging laat weten dat ze zich diep schamen voor de brief. Achteraf zien we dit als ‘Ernstige misstanden’ en ‘mensonterende opdrachten’. Het Desbetreffende dispuut is ook voor onbepaalde tijd geschorst. “Wij voelen ons verslagen en belazerd”, vertelt de verenging op hun site.

Volgens de Vrije Universiteit Amsterdam heeft L.A.N.X. zich niet aan de gedragscode promotie- en kennismakingstijd van studentenverenigingen te Amsterdam gehouden. Hierdoor kunnen er sancties opgelegd worden zoals het intrekken van bestuur beurzen en het opschorten van de mogelijkheid tot promotie bij de onderwijsinstellingen. “Het bestuur van de verenigingen heeft een meldplicht bij de onderwijsinstellingen wanneer incidenten plaatsvinden. We zijn geschokt en bijzonder teleurgesteld dat er bij een dispuut van L.A.N.X. een onacceptabele kennismakingstijd is georganiseerd”, aldus de Vrije Universiteit Amsterdam.

Functie universiteit

Vaak is een universiteit betrokken bij een studentenvereniging doormiddel van een bestuursbeurs. Daarnaast hebben de onderwijsinstellingen zich gebonden aan het Amnesty Manifest om seksueel geweld tegen te gaan. Ook worden de studentenverenigingen gesteund in de realisatie van meldpunten voor grensoverschrijdend gedrag. Ondanks deze maatregelen gaat het dus nog regelmatig fout. De Universiteit van Amsterdam reageert hierop: “We zijn bijzonder teleurgesteld dat het mis is gegaan, ondanks alle gemaakte afspraken over omgangsvormen”.

Dramatische ontgroeningen

In zowel de Nederlandse als de Belgische geschiedenis rondom ontgroeningen hebben er genoeg mistanden plaatsgevonden. Een ontgroening in Nederland die zeker onder een van deze misstanden valt, is de ontgroening van 1962. In deze editie van een ontgroening bij het Amsterdam ASC kregen de studenten zwijgplicht opgelegd over het Dachau-incident. De eerstejaars studenten moesten namelijk hun koppen kaalscheren en werden behandeld door ouderejaars alsof ze in een concentratiekamp zaten. Een historische ontgroening in de Nederlandse geschiedenis.
Ook in België gaat het niet altijd met rozengeur en maneschijn. Zo ging het in 2018 volledig mis bij studentenvereniging Reuzegom. De in 2018 20-jarige Dia kwam te overlijden nadat hij bizarre opdrachten moest uitvoeren. Zo moest hij bijvoorbeeld door een blender gemalen muizen, visolie en levende goudvissen drinken. Uiteindelijk werd hij onwel en belandde hij uitgedroogd in het ziekenhuis, waar hij overleed. Dit zorgde voor een maatschappelijke discussie over de ontgroeningen in België.

+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...