Poetin na 24 jaar op bezoek in Noord-Korea

De Russische president Vladimir Poetin bezoekt 18 juli in Pyongyang, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Volgens Noord-Korea is het een vriendschappelijke reis. De laatste keer dat Poetin Noord-Korea bezocht was in 2000.

Het is niet bekend waar Poetin en Kim Jong-Un het over gaan hebben. Ron Verhoef, Ruslandkundige en docent aan het Drenthe College, denkt dat het staatsbezoek vooral symbolisch is. Het bezoek dient voornamelijk om aan de buitenwereld te laten zien hoe goed de banden tussen de twee landen zijn. Verhoef: ‘‘Noord-Korea was altijd al geïsoleerd. Rusland is dit pas sinds de uitbraak van de oorlog. Met dit bezoek willen de landen laten zien dat ze niet zo afgezonderd zijn als iedereen dacht.’’  

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne levert Noord-Korea munitie aan Rusland. ‘Door de sancties van het Westen is het voor Rusland steeds moeilijker geworden om aan munitie te komen. Deze leveringen zijn in strijd met meerdere VN-verdragen, volgens Verhoef lijkt Poetin zich daar weinig van aan te trekken. De VN en verschillende westerse landen hebben deze overtredingen herhaaldelijk veroordeeld, maar dit heeft de samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea niet beïnvloed.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...