Preventief onderhoud belangrijk voor veiligheid cellenbeton

Publicatiedatum:

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de veiligheid van Nederlandse schoolgebouwen. Dit naar aanleiding van de massale sluiting van schoolgebouwen in het Verenigd Koninkrijk. Vanwege betonrot dreigden de gebouwen in te storten. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap willen weten of er in Nederlandse schoolgebouwen cellenbeton verwerkt is.  

Leverancier H+H legt uit dat er in het Verenigd Koninkrijk en Nederland twee soorten cellenbeton gebruikt worden, die verschillend worden toegepast. In het Verenigd Koninkrijk wordt RAAC – gewapend cellenbeton – vooral voor buitenmuren gebruikt. In Nederland wordt met normaal cellenbeton met name niet-dragende binnenwanden gebouwd.

Funest voor beide soorten cellenbeton is vocht. Preventief onderhoud is dan belangrijk om schade te voorkomen. Door de cellenbetonblokken voorafgaand aan de montage volledig te impregneren, wordt voorkomen dat het beton vocht opneemt en afgeeft, aldus een medewerker van bouwmarkt Gamma.

Impregnant is een stof die ervoor zorgt dat een bepaald materiaal onder andere waterafstotend en -bestendig wordt. Veel scholen in het Verenigd Koninkrijk zijn niet goed onderhouden, waardoor ze nu dus noodgedwongen dicht moeten. Zulke gevallen zijn in Nederland vooralsnog niet bekend.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...