Rechtszaak zelfdodingsmiddel X van start

Denkt u aan zelfdoding en wilt u erover praten? Neem anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via de website 113.nl, via 0800-0113 (gratis) of chat op 113.nl.

Ook als u zich zorgen maakt om iemand in uw omgeving kunt u anoniem contact opnemen met 113. Bijvoorbeeld als u iemand kent die middel X wil kopen of in huis heeft en u niet weet wat u moet doen.

Via: Rijksoverheid.nl

Al een aantal jaar wordt er links en rechts gegooid met de term ‘middel X’. Het wordt ook wel het ‘zelfdodingspoeder’ genoemd. Maandag staan zeven verdachten voor de rechter, voor het lid zijn van een criminele organisatie en het bemiddelen van zelfdoding via dit middel.

De zeven verdachten worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Dit vanwege hun ‘georganiseerde denkwijze’, aldus het OM. Twee van de verdachten zijn oud-bestuursleden van Coöperatie Laatste Wil (CLW), deze organisatie vindt dat iedereen zelf mag bepalen wanneer hun leven voltooid is. Deze twee zijn dan ook aangeklaagd voor hulp bij zelfdoding. De coöperatie heeft momenteel zo’n 30.000 leden, waarvan een deel donaties doet. Volgens hen is ‘zelfbeschikking een recht en uitgangspunt’.

Het OM stelt dat alle zeven verdachten ‘op een of andere wijze’ betrokken zijn geweest bij huiskamergesprekken. Hier worden ze dan ook van beschuldigd. In deze gesprekken wordt informatie gegeven over zelfdoding. Deze gesprekken op zichzelf zijn niet illegaal. Echter denkt het OM dat in deze gesprekken door de verdachten het ‘middel X’ werd aangeboden. Het middel werd namelijk zes jaar geleden zelf op de markt geïntroduceerd door CLW.

Het ‘middel X’ werd door de coöperatie geïntroduceerd als een ‘humane manier om te sterven’. Het middel bestaat uit een aantal giftige stoffen samengemengd. Eén van deze middelen wordt gezien als een werkend zelfdodingsmiddel. Het middel kan ernstige bijwerkingen hebben, en er is geen tegengif of medicijn. Het middel zorgt voor een zuurstoftekort in de cellen, waardoor de nemer uiteindelijk sterft. Een hartstilstand kan ook een gevolg zijn van het middel. Verder zijn er gevolgen als hartkloppingen, een onregelmatige hartslag, benauwdheid of flauwvallen. De rechtbank van Arnhem is van plan om nog voor de zomer uitspraak te doen over de straf van de verdachten. De beoogde datum is momenteel 2 juli.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...