Er zijn steeds meer Engelssprekende winkelmedewerkers in Nederland om het personeelstekort op te kunnen vangen, blijkt uit onderzoek van NOS. Deze veranderingen zorgen voor verschillende problemen, zeker voor Nederlanders die laaggeletterd zijn.
De stichting Lezen en Schrijven zorgt ervoor dat mensen met laaggeletterdheid kunnen meekomen op de arbeidsmarkt en in de samenleving. “Wij werken in de aanpak van laaggeletterdheid veel samen met ex-laaggeletterde ervaringsdeskundigen. Zij vertellen vaak dat Engelse uitdrukkingen en woorden het extra moeilijk maken voor hen”, vertelt Jan-Willem Heijkoop de persvoorlichter van Lezen en Schrijven. Laaggeletterden mensen zijn mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Ze hebben moeite met lezen en schrijven. Dit maakt het voor hen moeilijk om de Nederlandse taal te leren en nog moeilijker om Engelssprekende winkelmedewerkers te begrijpen. “Na deze kennis van de Nederlandse taal kunnen zij pas een andere taal leren. Daarnaast ontbreken bij laaggeletterden ook studievaardigheden. Die vaardigheden zijn nodig om een taal te leren.”
Nederlandssprekend personeel aanwezig
Winkels streven meer naar diversiteit en nemen steeds meer buitenlands personeel aan, blijkt uit rondvraag van NOS. De Jumbo en de Action houden wel rekening met deze taalbarrières tussen medewerker en klant. “Er werken veel mensen bij Jumbo waarvan Nederlands niet hun moedertaal is. Uiteraard zorgen we er wel in onze winkels voor dat er altijd Nederlandssprekende collega’s aanwezig zijn”, vertelt Linda Roovers woordvoerder van Jumbo. Frank van Rutten de woordvoerder van de Action vertelt dat zij hetzelfde doen. “We zorgen dat onze klanten altijd te woord gestaan kunnen worden in de landelijke taal.”