De wederopbouw van Marrakech  

Publicatiedatum:

Marrakech 13 september – In het rampgebied ten zuiden van Marrakech is de ravage na de aardbeving enorm. Niet alleen gebouwen storten in, maar ook sectoren hebben het moeilijk.  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben samen met enkele wereldleiders Marokko financiële hulp beloofd, mede voor de wederopbouw. 

“We staan met al onze internationale partners klaar om Marokko te voorzien van de noodzakelijke steun voor eerste levensbehoeften en de wederopbouw van uiteenvallende sectoren”, staat in een gezamenlijke verklaring. Wat het bedrag is van de financiële steun is nog niet duidelijk. Het IMF en de Wereldbank zouden dat deze week bekendmaken.  

Lijdende sector 

Een van de sectoren die het meeste lijdt onder de aardbeving is de zorg, blijkt uit officiële cijfers. Het dodental staat op het moment van publiceren op bijna 3000. Daarbij meldden zich bijna 5600 gewonden. Een medewerker van het Rode Kruis verwacht dat het aantal doden en gewonden in de komende dagen nog wel zal stijgen door de toenemende hulpgroepen. Volgens het Rode Kruis hebben ze voor nu genoeg capaciteit om de gewonden op te nemen in het ziekenhuis. Dit kan zomaar in de toekomst veranderen. Ze hebben al een groep artsen zonder grenzen klaar staan. Maar er is nog geen hulpvraag ontvangen van de autoriteiten.  

Terwijl de ziekenhuizen langzamerhand vol beginnen te raken weet de toerisme sector nog steeds te draaien. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers af naar het aardbevingsgebied in Marokko te reizen. Ondanks de aandrang van het ministerie is er geen sprake van een massale annulering van reizen naar Marokko bij TUI Belgie. In een interview met De Morgen zegt TUI-woordvoerder Piet Demeyere: “Geen van onze hotels is beschadigd’. “Wel werden verschillende geplande excursies deze week geschrapt, omdat Marokko drie officiële rouwdagen heeft afgekondigd. “Aangezien het om overmacht gaat, worden die natuurlijk terugbetaald”, zegt Piet. Ook Paolo de Mas, sociaal en politiek onderzoeker in Marokko ziet weinig verschil in de toeristische sector: “De aardbeving heeft weinig impact op het toerisme, de media in de eerste dagen gaven een vertekend beeld.  De voorzieningen (vliegveld, water en elektra) in de nieuwe wijken zijn ongedeerd en de oude medina is zeker niet ontwricht. Alhoewel de nieuwe wijken onbelast zijn, zijn de middelgrote en kleine bedrijven in de toeristische sector, die tussen Marrakech en Agadir liggen, wel getroffen”. Neem Hotels, B&B’s, cafés, berggidsen en souvenirwinkels, die leven van het toerisme tussen Marrakech en Agadir. 

Financiële bijdrage 

Nederland en andere landen dragen ook hun financiële steentje bij. Nederland doneert vijf miljoen aan Marokko. Op giro 6868 van het Rode Kruis is tot nu toe 1,2 miljoen euro binnengekomen. Gistermiddag stond de teller op ruim 600.000 euro. Het gaat veel tijd, geld en hulpgroepen kosten om de wederopbouw te realiseren. Maar elk steentje draagt weer bij aan een nieuw heropgebouwd Marrakech. Een Marrakech waar elke sector weer gesmeerd loopt. 

+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...