Merknaam Vacansoleil te sterk voor ondergang

Frank Oostdam, de Directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), sluit een mogelijke doorstart van campingspecialist Vacansoleil niet uit. “Het lijkt mij sterk dat we het merk Vacansoleil niet meer terug gaan zien in de markt.” Afgelopen donderdag werd het bedrijf uit Eindhoven failliet verklaard.

Vacansoleil geeft aan dat haar vakantiegangers naar 600 verschillende campings in 22 landen gaan. Door een faillissement lijkt er een einde te komen aan de blauw-gele campingspecialist maar toch zijn experts hoopvol. Door grote schulden werd Vacansoleil afgelopen donderdag failliet verklaard. Oostdam noemt als reden onder andere het Coronavirus: “Met name door COVID-19 en rentestijgingen zijn ze behoorlijk in de schulden gekomen.” Toch geeft Oostdam toe het faillissement van Vacansoleil niet te hebben zien aankomen: “Er gaan altijd wel geruchten maar ik was zeker verrast.”

Binnen Vacansoleil

Binnen het bedrijf zelf is er ook hoop: “De curatoren hebben direct gemerkt dat er vanuit de markt heel veel interesse is om Vacansoleil door te starten,” zo vertelt Vacansoleil woordvoerder Marcel Paapst. Hoewel de site van Vacansoleil nog wel in de lucht is, is het niet mogelijk er een vakantie te boeken. Mensen die vlak voor een, al eerder, gemaakte boeking zitten kunnen contact opnemen met Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Bij deze stichting kunnen reizigers terecht wanneer een reisorganisatie door financieel onvermogen de boeking in problemen brengt. Zij betalen reizigers hun geld terug, waarna ze zelf een nieuwe boeking moeten maken.

Vacansoleil huurt grond op parken waarop ze tenten, caravans en huisjes zetten. Daarnaast huurt het bedrijf ook accommodaties welke in het bezit zijn van particulieren. Dit zie je bijvoorbeeld terug op parken van Europarcs. “De vakantiewoningen op onze parken zijn eigendom van particulieren en zakelijke investeerders. Vacansoleil heeft dus geen eigen woningen op onze parken, Vanzelfsprekend kunnen particulieren hun accommodaties verder verhuren of leeg laten op het moment dat zij hier zelf geen gebruik van maken.” aldus Europarcs persvoorlichter Yvonne Damhoff.

“De curatoren hebben direct gemerkt dat er vanuit de markt heel veel interesse is om Vacansoleil door te starten.”

Marcel Paapst | Woordvoerder Vacansoleil

Curatoren

Binnen de vakantiewereld is Vacansoleil “een vooraanstaand merk,” zo stelt Oostdam. Zowel Oostdam als Paapst geloven dat we de naam Vacansoleil in de toekomst gewoon zullen blijven zien: “Dat is zo’n sterk merk, daar is vijftig jaar aan gewerkt,” aldus Paapst. Momenteel kijken partijen die interesse hebben in een eventuele overname of doorstart van Vacansoleil. “Geïnteresseerde partijen hebben, nadat ze een geheimhoudingsverklaring getekend hebben, toegang gekregen tot data. Deze gaan ze analyseren en komen later met een bod.” Wanneer er meer duidelijkheid komt, is nog niet bekend. Binnen het bedrijf is er door het faillissement teleurstelling, zo merkt Paapst op. Echter geeft hij wel aan dat de meeste werknemers en campings wel aangeven door te willen binnen of met Vacansoleil.


Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55