Sportieve opmars Saudi-Arabië slaat in Nederland nog niet aan 

Publicatiedatum:

De Saudi Pro League (SPL), de hoogste voetbalcompetitie van Saudi-Arabië, heeft de laatste tijd flink wat grote spelers aangetrokken. In meerdere Europese landen zijn de uitzendrechten van deze competitie inmiddels al opgekocht, maar zijn er in Nederland ook geïnteresseerde partijen? 

In Nederland zijn er een aantal grote commerciële partijen die sport uitzenden, denk aan Viaplay, Ziggo Sport en ESPN. Zijn deze partijen in de markt voor de uitzendrechten van de Saudi Pro League? Ziggo Sport geeft aan op dit moment niet in de markt te zijn, terwijl Viaplay er niets over kwijt wil. ESPN heeft op het moment van publiceren nog geen reactie gegeven.  

Commercieel aantrekkelijk 

Providers zijn mogelijk terughoudender met de aankoop hiervan wegens ethische bezwaren, omdat de mensenrechten in Saudi-Arabië geschonden worden. Paul Reef, promovendus Sportgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, denkt dat er wel een maatschappelijke discussie zou ontstaan als een Nederlandse partij de rechten koopt. Ook verwacht hij niet dat Nederlanders massaal gaan kijken naar de Saudi Pro League, aangezien er ook niet massaal naar de Franse en Duitse competitie wordt gekeken. Of het commercieel aantrekkelijk is, valt nog te betwijfelen.  

Sportmarketeer Sander Rodenburg denkt van niet. De aangetrokken spelers zijn weliswaar grote namen binnen de voetbalwereld, maar het zijn geen spelers waar het Nederlandse publiek zich sterk mee verbonden voelt. Dit kan veranderen als spelers zoals Frenkie de Jong erheen gaan. Maar tot die tijd denkt de sportmarketeer niet dat de SPL de kijkcijfers van de Keuken Kampioen Divisie, het tweede niveau van Nederland, kan aantikken. Deze kijkcijfers liggen tussen de 100.000 en 150.000 per wedstrijd.  

Sportieve opmars 

De laatste jaren is Saudi-Arabië bezig met een opmars in de sportwereld. Zo worden de Next Gen Finals dit jaar in Saudi-Arabië gehouden. Dit is een prestigieus afsluitingstoernooi van het tennisjaar tussen de acht beste tennissers onder de 21 jaar. Ook de Aziatische Winterspelen van 2029 vinden plaats in de golfstaat. Sinds de Saudische club Al-Nassr superster Cristiano Ronaldo in januari contracteerde, volgden meer sterspelers. Zo maakten onder andere Neymar en Sadio Mané ook een overstap naar het Midden-Oosten.  

Reef durft nog niet te zeggen of de Saudische investeringen zin hebben, aangezien de sportsector van een land doorgaans slechts 2 tot 3 procent van de totale economie bedraagt. Zo noemt hij als voorbeelden China en Rusland. Die landen investeerden ook miljoenen in de sportsector, vooralsnog zonder succes. 

+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...