Bier voor het spel: een kritische blik op het alcoholgebruik in de dartssport

0
199
ANP/Sander Koning
Foto: ANP/Sander Koning

In 2018 is alcohol uit het dopingbeleid gehaald voor de dartsport. Begin dit jaar is er een video verschenen van darter Mickey Mansell op The World Darts Championship. Hij gaf mogelijk onder invloed van alcohol in een interview. De Nederlandse Dartbond benoemt dat alcohol spanningen en stress vermindert, maar geeft wel het advies om voorzichtig ermee te zijn. ‘Alcohol zit verweven in de sport.’

Dopinglijst

WADA (World Anti-Doping Agency) denkt dat er wel manieren zijn om alcohol uit de sport te halen, maar weten niet hoe zij dit kunnen verwerkelijken. Door de dopinglijst zijn andere middelen zoals: anabolen en hormoonmiddelen verboden. 

De organisaties die toernooien organiseren, mogen zelf beslissen in welke mate er gedronken mag worden. De organisaties mogen ingrijpen als het nodig is, dit is regionaal, niet landelijk.

Kroegensport

Paul Engelbertink, directeur van de Nederlandse Dartbond: ‘Alcohol staat niet op de dopinglijst. Veel mensen spelen darts in de kroeg of het plaatselijke café. In die sociale setting wordt ook vaak een drankje genuttigd. In dat opzicht zit alcohol verweven in de sport. Bij de profs zie je dat alcohol, stress en spanning vermindert. Ook daar wordt door enkele darters wel eens iets gedronken. Wij geven alle darters het advies voorzichtig te zijn met alcohol en geven voorlichting wat het negatieve gevolg kan zijn van alcohol op het spel.’

Nick van A. is een bekende in de dartwereld. Hij geeft aan dat het gebruik van alcohol al vroeg voor de wedstrijd plaatsvindt. Nick: ‘Het is geen geheim dat dit tijdens de wedstrijd gebeurt.’ Zelf begon Nick als minderjarige in kleinere competities te spelen, waar de drank al rijkelijk vloeide. Hij merkte zelf, dat hoe hoger het niveau werd, hoe meer het gebruik van alcohol genormaliseerd werd. 

Prestatie

Bij sporten zoals voetbal, schaatsen en atletiek is het gebruik van alcohol verboden. Bij deze klassieke sporten wordt alcoholgebruik niet toegestaan.

Willem-Paul Wiertz, specialist Topsport bij Kenniscentrum Sport & Bewegen, benoemt: ’Het is onwaarschijnlijk dat je door het gebruik van alcohol beter gaat presteren, maar dit is niet bewezen. Alcohol staat niet op de Dopinglijst, omdat je prestaties er niet beter van worden. Alcohol kan helpen om stress te verminderen, maar het is niet aan te raden, omdat je er ook minder gecontroleerd van gaat bewegen. Om die reden is het binnen bepaalde sporten, zoals de auto- en motorsport, wel verboden.’

Verandering

Niemand van de aangewezen instanties die zich bezighoudt met de professionalisering van het darten wil er iets over kwijt. Alcohol en darts lijken op zo’n manier met elkaar verweven, dat het onwaarschijnlijk lijkt dat dat ooit gaat veranderen.

WADA en de Nederlandse Dartbond nemen op dit moment – na de beelden van een duidelijk aangeschoten Mickey – geen enkele maatregel om alcohol als geheel te verbannen. In ieder geval lijkt het dat de darters en hun fans het een leuke traditie vinden, en feesten graag op dezelfde manier verder.

Drank bij het darten blijft een pijnpunt voor organisaties.