Column: ‘Nieuwsmakers is vergelijkbaar met stage lopen zonder stagebegeleider’

0
247

‘De nieuwsmakers is de perfecte voorbereiding op je stage’, heb je die zin in de afgelopen tien weken weleens voorbij horen komen? Het zou niet meer dan terecht zijn. Op papier leer je exact hoe je te werk moet gaan op je stage. In de praktijk? Laten we zeggen dat het nog wat verbeteringen kan gebruiken.

Als hoofdredacteur blik ik terug op de afgelopen periode nieuwsmakers. Voor dit blok heb ik mijn stage bij RTL Nieuws afgerond en twintig weken op een echte redactie rondgelopen. Met deze ervaring op zak, bekijk ik of de nieuwsmakers daadwerkelijk een goede voorbereiding op stage is of niet meer dan een slap aftreksel waardoor je toch in het diepe wordt gegooid.

‘Het principe van de nieuwsmakers is simpel: met je redactie ga je binnen je eigen thema nieuws maken. Duidelijk? Oké. Start.’ Zo zou je de eerste weken perfect omschrijven. De insteek is daarmee precies zoals die hoort te zijn. Met een mix van tweede- en derdejaars zou de basiskennis van een goed niveau moeten zijn. Elke groep beschikt over een coach en er zijn experts en onderwijsassistenten aanwezig voor hulp. Zo wordt het een gooi in het diepe met zwembandjes, alleen zijn deze bandjes zo lek als een mandje.

De nieuwsmakers is vergelijkbaar met stage lopen zonder stagebegeleider, goedwerkende basis, overzichtelijk website of capabele collega’s die je kunnen ondersteunen. Geloof mij, die maken je stage écht een stuk makkelijker. Dat wil niet zeggen dat stage gemakkelijker is. Integendeel. De eisen die gesteld worden liggen bij de nieuwsmakers lager dan je zou mogen of willen verwachten. Door het nieuwe onderwijs moet je groei aantonen. Met andere woorden, je kunt geweldig zijn doorgegroeid maar nog niet klaar zijn voor stage. Tegelijkertijd kun je ook amper ontwikkeling hebben laten zien, maar al tegen stageniveau aanzitten.

Wie een korte rondvraag doet bij elke redactie zal echter al snel ontdekken dat een rode draad vinden lastig is.

Ryan Verhaegen, hoofdredacteur

Wat is de oorzaak hiervan? Het is heel makkelijk met z’n allen te zeuren op school. Niet onterecht, maar ook niet compleet terecht. De ondersteuning om studenten stage klaar te maken, zijn vrijwel niet aan te bieden. Een coach moet niet één, maar tien tot twaalf studenten begeleiden. In de twee voorgeschreven dagdelen die daarvoor staan een vrijwel onmogelijke opgave. De experts voor feedback zijn daarnaast alleen op de voorgeschreven momenten of op afspraak beschikbaar. Moet je nagaan dat ongeveer zestig studenten vijf producties moeten laten feedbacken. Dat zijn zo’n driehonderd producties. Daarvoor staat ongeveer acht keer drie uur tijd ingepland. Snelle uitkomst: dat komt neer op 12,5 producties per uur, succes.

Nu zit de nieuwsmakers niet iedere periode even vol als de afgelopen tien weken en zal de nieuwsvloer de komende periodes een stuk leger zijn. Toch zou het gemis in begeleiding opgevangen kunnen worden door een duidelijke structuur. Wie een korte rondvraag doet bij elke redactie zal echter al snel ontdekken dat een rode draad vinden lastig is. Wel of geen ANP berichten? Nieuws van de dag of eigen nieuws? Doelgroep? Onderwerpen buiten de thema’s? Vragen waar pas gedurende de weken antwoord opkwam, al zijn een aantal vragen nog steeds onbeantwoord.

door de nieuwsmakers maak je de sprong in het diepe mét opgepompte zwembandjes en hopelijk kun je het na stage zonder.

Ryan Verhaegen, hoofdredacteur

Een goed bruggetje om terug te komen op mijn vraag: is de nieuwsmakers de ideale voorbereiding op stage? Het antwoord is en blijft ja, alleen ontbreken er zaken om helemaal goed voorbereid op stage te gaan. Kun je dat aan de nieuwsmakers wijten? Niet volledig. Zowel in het eerste jaar, als in de andere rollen zullen stappen gezet moeten worden om het basisniveau op te krikken. Wel kan de nieuwsmakers ervoor zorgen dat er één duidelijke lijn wordt getrokken die scheve gezichten voorkomt. Daar dragen de expertlessen die tussendoor worden ingepland overigens niet aan bij. Die verhogen hoogstens de schermtijd van de studenten met een aantal uur.

Moet iedereen zich nu zorgen maken dat stage te moeilijk wordt? Nee hoor. Het blok is een perfect kijkje in de keuken en heel leerzaam. Het meemaken van een vergadering, leren hoe je moet pitchen en gewoon aan de slag gaan met nieuws geeft echt goed inzicht. Dat laatste is de kern. Vooral gewoon doen is het beste wat de nieuwsmakers je te bieden heeft. Doen, op je bek gaan en het beter doen in omgeving waar het mag. Ondanks dat veel niet perfect loopt, is die ervaring erg belangrijk.

De dingen die mislopen vallen misschien pas op wanneer je in het werkveld hebt gestaan. Mocht je die ervaring nog niet hebben en denken ‘wat doe jij moeilijk?’ door de nieuwsmakers maak je de sprong in het diepe mét opgepompte zwembandjes en hopelijk kun je het na stage zonder. Tot over twintig weken.