Nederlands damteam aan zet op WK in Curaçao

Publicatiedatum:

WILLEMSTAD – De denksporters zijn klaar voor het wereldkampioenschap dammen dat vandaag van start gaat in Curaçao. De Nederlandse dammers behoren al jaren tot de top van de wereld en gaan voor het hoogst haalbare. “De spanning begint nu wel voelbaarder te worden”, begint Rik Keurentjes, bondscoach van de Nederlandse dammers. Om 21.30 uur (Nederlandse tijd) zullen de eerste wedstrijden van start gaan.

In totaal doen er twintig dammers mee met het wereldkampioenschap. Coach Rik Keurentjes heeft dammers Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn, Jitse Slump en Wouter Sipma onder zijn hoede. Deze vier Nederlanders staan alle vier in de top vijf van de wereldranglijst. “We zetten dus in op een top 4 notering”, aldus Keurentjes.

Op het podium
Een van deze Nederlandse dammers is Wouter Sipma. Hij deed al eerder mee aan het wereldkampioenschap en werd daar zesde. “Inmiddels sta ik vierde op de wereldranglijst. Dit WK ga ik voor het podium”, vertelt de dammer. Iedere dammer heeft een eigen stijl, waarmee hij een wedstrijd benaderd. Zo ook Wouter: “Ik werk van nature vanuit creativiteit. Ik probeer op psychologische wijze te ontdekken op welke manier mijn tegenstander speelt en waar hij bang voor is. Zo probeer ik fouten uit te lokken bij de tegenpartij. Daar heeft iedereen een andere stijl in.”

Bron: Rik Keurentjes


Naast de verschillende stijlen, heeft iedere dammer ook een andere benadering vanuit de coach. “Iedereen beleeft zo’n toernooi op zijn eigen manier. De een bevindt zich echt in een tunnel, de ander doet rustiger aan,” aldus Rik Keurentjes. De Dierenaar heeft het Nederlandse damteam sinds 2021 onder zijn hoede en ziet veel ervaring bij zijn dammers. “Het is mijn taak om ieder individueel proces optimaal te bewaken. Ik zorg ervoor dat iedereen zich aan de afspraken houdt en of ze in de uitgestippelde koers blijven. Het meeste werk is de afgelopen jaren al gedaan en hier is het zaak dat ze zo maximaal mogelijk presteren,” gaat Keurentjes verder.

Het toernooi
In dit toernooi spelen alle twintig deelnemers tegen elkaar. Deze deelnemers spelen dus negentien wedstrijden waarbij er iedere wedstrijd punten te verdienen zijn. Deze punten bepalen uiteindelijk wie er wereldkampioen wordt. “Een wedstrijd duurt gemiddeld zo’n 4,5 tot 5 uur, waarvan we er soms wel twee op een dag spelen”, legt de bondscoach uit. De volgorde van de wedstrijd wordt bepaald door een loting die een paar uur voor de eerste wedstrijd plaatsvindt.

Tegen wie Wouter de eerste wedstrijden speelt is dus nog niet bekend. Wouter: “Het maakt mij niet zoveel uit tegen wie ik start. Uiteindelijk speel je tegen iedereen.” Wanneer de tegenstander van Wouter en de andere dammers bekend is, duiken zij een database in. “We hebben een database van meer dan een half miljoen partijen, dus ook de partijen van onze tegenstanders. Deze bestuderen we en daarmee proberen we een plan van aanpak te maken.”

Maximale voorbereiding
Rik probeert zijn team optimaal voor te bereiden op het kampioenschap. “We doen aan fysieke training, voeding, lifestyle, hitte-acclimatisatie; Alles om die sporters maximaal vooruit te helpen”, legt Keurentjes uit. De voeding is een belangrijk onderdeel in aanloop naar de wedstrijden. “We hebben onderzocht welke voeding van toegevoegde waarde kunnen zijn. Deze onderzoeken zijn gericht op hogere cognitieve prestatie. Dit zijn bijvoorbeeld omega 3-vetzuren of eiwitten. Vooral bij vermoeidheid gaat dit een rol spelen, maar ook daar kijken we naar de sporter.” De aankomende uren zullen dus cruciaal zijn voor de dammers.

Het WK loopt van 28 september tot en met 13 oktober. De wedstrijden zijn te volgen via Fedakor – International 10×10 Draughts Championship.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...