Op de hoogte: de belangrijkste ontwikkelingen in Israël en Gaza

Gisteren, op maandag 23 oktober, sprak demissionair premier Rutte met de Israëlische premier Netanyahu en Palestijnse president Abbas. Sindsdien volgen de ontwikkelingen in Israël en Gaza zich razendsnel op. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen 24 uur omtrent de oorlog tussen Israël en Hamas.

Het belangrijkste nieuws op dit moment:
 – Autoriteiten Gaza: 704 Palestijnen omgekomen in de laatste 24 uur
– Israëlisch leger is “klaar en vastberaden” voor volgende fase in de oorlog tegen Hamas
– Opnieuw laat Hamas twee gijzelaars vrij

14.00, 23 oktober 2023, Rutte begint aan gesprek met Netanyahu
Demissionair minister-president Mark Rutte start het gesprek met Israëlische premier Netanyahu. Eerder berichtte EyDaily! hierover in dit artikel.

15.11, Joodse school Cheider in Amsterdam opnieuw dicht wegens zorgen om veiligheid
De basis- en middelbare school Cheider in Amsterdam heeft besloten opnieuw de deuren te sluiten, dat meldde het Parool. De school kan naar eigen zeggen de veiligheid van de kinderen niet garanderen. Vanaf dinsdag krijgen de leerlingen online les vanuit huis.

16.04, Rutte komt terug uit gesprek met Netanyahu
Rutte komt na een dikke twee uur uit het gesprek met Israelische premier Netanyahu. Volgens Rutte was dit een goed, maar stevig gesprek. “Ik heb opnieuw gezegd hoe verschrikkelijk de aanval van Hamas op Israël is en dat ze het recht hebben om zich te verdedigen,” aldus de Nederlandse premier. Na dit gesprek vertrok Rutte richting de Westelijke Jordaanoever, vanwege een gesprek met de Palestijnse president Abbas.

Palestijnse president Abbas ontvangt Rutte; Bron: EPA

17.13, Palestijnse president Abbas ontvangt Rutte
Rutte komt aan bij de Westelijke Jordaanoever. Daar heeft hij een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas

19.29, Israëlische zender: 50 vrijlatingen van gijzelaars aanstaande
De Israëlische nieuwszender i24News meldt dat er word onderhandeld over de vrijlating van zo’n 50 gijzelaars met een dubbele nationaliteit. De nieuwszender baseert dit op bronnen vanuit de Gazastrook. Het Rode Kruis staat klaar om eventuele vrijgelaten personen op te vangen. Qatar speelt een cruciale rol bij de bemiddeling tussen het Palestijnse Hamas en Israël.

Eerder liet Hamas na twee weken gevangenschap voor de eerste keer twee gijzelaars vrij. Een Amerikaanse moeder en dochter werden vrijgelaten.

19.44, Mark Rutte uit gesprek met Abbas
Demissionair minister-president Mark Rutte komt voor de camera na het gesprek met Palestijnse premier Mahmoud Abbas. Rutte laat weten dat dit gesprek meer ging over het perspectief op een Palestijnse staat. “Een zelfstandig Palestina ‘enige manier om de hele regio tot stabiliteit te brengen,” aldus Rutte. Hiermee is zijn bezoek aan Israël afgerond.

Mahmoud Abbas is een Palestijns politicus en president van de Palestijnse autoriteiten. Hij werd verkozen als president, maar verloor in 2009 zijn mandaat. Niet veel later verlengde hij zelf zijn regeringstermijn, maar van zijn zeggenschap bleef sindsdien niets meer over. Zo erkent Hamas, de terroristische organisatie die de oorlog met Israël begon, hem niet als president van de Palestijnen.

20.19, Opnieuw laat Hamas twee gijzelaars vrij
Het Palestijnse Hamas laat opnieuw twee gijzelaars vrij. Dit keer gaat het om twee oudere vrouwen uit Israël. De gewapende tak van Hamas, de al-Qassam-brigades, laten in een verklaring weten dat de vrouw worden vrijgelaten wegens “dringende humanitaire redenen, ondanks de misdaden van de bezetting”. Ook in deze vrijlating zou Qatar voor bemiddeling gezorgd hebben. Deze keer was Egypte hier ook bij betrokken.

20.51, honderden mensen lopen mee met solidariteitsmars voor Palestijnen
Honderden mensen lopen maandagavond mee met de solidariteitsmars voor Palestijnen in Nijmegen. De demonstranten hebben zich aan het begin van de avond verzameld op Plein 1944 om daarna een ronde te lopen door het centrum van de stad. Dit protest duurde zo’n twee uur.

Nijmegen voor Palestine organiseerde de mars. Kayleigh Hofstede, een van de organisatoren, laat weten dat het aantal deelnemers wordt geschat op zo’n 1200, wat veel meer is dan vooraf werd gedacht. “Ik had gerekend op zo’n 400 mensen. Het is heel duidelijk dat mensen in Nijmegen hier enorm om geven,” aldus Hofstede.

00.10, 24 oktober 2023, het Israëlische leger vangt de twee vrijgelaten gijzelaars op
De twee vrijgelaten gijzelaars, die eerder in de avond zijn vrijgelaten door Hamas, zijn opgevangen door het Israëlische leger en worden naar het ziekenhuis gebracht, dat meldt het kantoor van Israëlisch president Netanyahu. Datzelfde kantoor maakt ook de identiteiten van de vrijgelaten personen bekend. Het zou gaan om de 79-jarige Nurit Cooper en de 85-jarige Yocheved Lifshitz. De echtgenoten van deze vrouwen behoren nog tot de ruim tweehonderd gijzelaars die Hamas vasthoudt. 

02.55, slachtoffers gevallen bij Israëlische aanval op kamp Gaza
Bij een aanval van Israël op vluchtelingenkamp Al-Shati in Gaza zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Dit meldt het ministerie van Gezondheid in de Gazastrook dat door Hamas bestuurd wordt. Een woordvoerder van deze ministerie laat op sociale media weten dat er vrouwen en kinderen slachtoffer zijn geworden van de aanval.

04.13, China zal uiterste best doen voor oplossing in Midden-Oosten
China zal uiterste best doen om bij te dragen aan toenadering tussen Israël en Gaza. Volgens de staatsmedia uit het land heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi dit laten weten aan de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen. Wang zou achter elke oplossing staan die leiden tot vrede.

“Alle landen hebben het recht zich te verdedigen,” aldus Wang. Maar de Chinese minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt Cohen ook: “Naties moeten zich houden aan internationale humanitaire wetten die de veiligheid van burgers waarborgen.” Deze reactie is opmerkelijk, want een week eerder zei Wang nog dat de Israëlische aanvallen in de Gazastrook verder gingen dan zelfverdediging. Hij riep Israël toen op te stoppen met het collectief straffen van de Palestijnen.

De Chinese minister sprak ook met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki. In dat gesprek maakte Wang duidelijk mee te leven met de mensen in Gaza. Zij zouden volgens hem gebaat zijn bij “veiligheid en inspanningen om de oorlog te stoppen”, geen “wapens en geopolitieke afwegingen”.

Tot slot vind China dat de VN-Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid moet nemen. “De internationale gemeenschap moet met spoed handelen en landen buiten de regio moeten objectief en onpartijdig zijn,” aldus Wang. 

07.13, Nog zes medewerkers van VN-vluchtelingorganisatie omgekomen in de Gazastrook
Het aantal omgekomen medewerkers van de Palestijnse vluchtelingorganisatie van de Verenigde Naties, ofwel UNRWA, is opgelopen naar 35. Zo zouden er in de afgelopen 24 uur zes medewerkers zijn overleden, meldt het bureau voor coördinatie van humanitaire aangelegenheden van de VN (OCHA). Volgens ditzelfde bureau zou het UNRWA zo’n 700.000 Palestijnen opvangen op verschillende locaties in Gaza.

07.48, Hamas meldt 140 slachtoffers door israelische bombardementen van afgelopen nacht
In de afgelopen nacht zijn er volgens Palestijnse beweging Hamas zo’n 140 mensen gedood door Israëlische bombardementen. Ook zouden er honderden gewond geraakt zijn. Dit brengt het aantal slachtoffers uit Gaza op meer dan 5000, aldus Palestijnse autoriteiten. De Israëlische overheid meldt zeker 1400 doden sinds het offensief van Hamas op 7 oktober.

10.12, Israëlisch leger is “klaar en vastberaden” voor volgende fase in de oorlog tegen Hamas
Het Israëlische leger wacht nog op instructies vanuit de politiek, maar zegt “klaar en vastberaden” te zijn voor een nieuwe fase in de oorlog tegen Hamas, aldus een woordvoerder. Ook meldt de woordvoerder dat Israëlische grondtroepen voor een tweede keer sinds de oorlog de Gazastrook is binnengetrokken voor invallen. Bij deze invallen zijn er meerdere “terroristen” gedood. Het is afwachten hoe deze nieuwe fase eruit komt te zien.

11.52, Vrijgelaten gijzelaar doet verhaal: “Door de hel gegaan”
De 85-jarige Yocheved Lifshitz verteld over haar ervaringen tijdens haar ontvoering. “Er werd geen onderscheid gemaakt tussen jong en oud. Het was erg pijnlijk. Ze sloegen mij op mijn ribben,” verteld Lifshitz.

De Israëlische laat weten per motor te zijn ontvoerd. “Ze bliezen het elektrische grenshek op dat eerder 2 miljoen dollar kostte maar niks heeft geholpen.” Daarna zou ze een tunnelcomplex in zijn geleid wat zij omschrijft als een “spinnenweb.” Ze vertelde daarna goed behandeld te zijn door Hamas. Zo kreeg ze onder andere een bezoek van de dokter.

12.47, VN-organisatie roept op tot “voortdurende stroom van hulp” voor Gaza
De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) vraagt om “ongehinderde en voortdurende stroom” van humanitaire en medische hulp richting de Gazastrook. Sinds afgelopen zaterdag zijn er tientallen vrachtwagens vol hulpmiddelen de grens tussen Gaza en Egypte overgestoken, maar dit zijn er nog altijd minder dan voor de oorlog.

Het UNRWA benadrukt dat er zo’n 2,3 miljoen inwoners van de Gazastrook “enorme” behoefte hebben aan hulpmiddelen, zoals medicijnen, voedsel en brandstof. Zo zouden een op de drie ziekenhuis in de Gazastrook niet functioneren vanwege onder andere het tekort aan hulpmiddelen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

13.15, Autoriteiten Gaza: 704 Palestijnen omgekomen in de laatste 24 uur
De lokale autoriteiten van Gaza melden dat er zo’n 704 Palestijnen zijn omgekomen door Israëlische bombardementen in de laatste 24 uur. Hiermee stijgt het totaal aantal doden naar meer dan 5500 doden, waarvan meer dan 2300 kinderen zijn. Daarnaast zouden er zo’n 16.000 gewonden gevallen zijn.

Je bent nu op de hoogte van de belangrijkste actuele ontwikkelingen in Israël en Gaza van de afgelopen 24 uur. Houd Eydaily in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen, achtergronden en meer.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...