Tilburg ruimt op met eigen recyclestraat

TILBURG – In aanloop naar World Cleanup Day wordt er in de steden veel aandacht besteed aan afval op straat. Ook Tilburg zet zich ieder jaar in om zwerfafval op straat tegen te gaan en heeft daar een unieke manier op gevonden: de Mobiele Recyclestraat. “Vanmorgen stond ik in Koningsoord, daar hebben we 430 kilo aan recyclebaar afval opgehaald”, aldus een werknemer van de recyclestraat. 

Tilburg richtte in 2020 als eerste gemeente in Nederland een speciale container op voor afval die bewoners van Tilburg niet bij hun thuis of in een ondergrondse container kwijt konden, de Mobiele Recyclestraat (MRS). De container staat van maandag tot en met vrijdag op verschillende plekken in Tilburg.

Zwerfafval

Een werknemer van de gemeente Tilburg, die op 12 september bij de container stond, schatte dat hij ongeveer 200 mensen had gezien vanochtend. Vanmiddag stond hij op het Burgemeester van de Mortelplein. Hier verwachtte hij ook wel een goede opkomst. “Rond de 50 mensen denk ik ongeveer.” 

Ondanks de hoge opkomst, is de vraag of de recyclestraat ook tegen zwerfafval helpt onzeker. “Ik denk niet dat de recyclestraat zwerfafval tegengaat. Ik ging net even aan de overkant wat halen. Toen ik terugkwam lag er al een stapel karton naast de container.” Dick Tammer, coördinator van Tilburg Schoon vertelt: ‘Medewerkers van de MRS hebben geen volledig zicht op de hoeveelheid zwerfafval, illegale stort en bijplaatsingen. Uit meldingen blijkt wel degelijk dat het probleem verminderd is.”

Het afval wat men mag langsbrengen moet in een grote boodschappentas kunnen passen. Denk hierbij aan hout, kunststof, metalen, oliën en frituurvet etc. “Ik krijg soms mensen die met busjes vol met afval aan komen zetten. Tegen deze mensen zeg ik dat ze de deur weer dicht mogen doen en weg mogen rijden. Als ik dat allemaal aanneem, kan ik meteen sluiten voor die ochtend of middag en moet ik de rest van de mensen teleurstellen”, zegt de werknemer.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...