Climate Week NYC hard nodig voor klimaatverandering: “Het kan, maar je moet het wel willen”

Afgelopen week vond in New York de Climate Week NYC plaats, de grootste klimaatbijeenkomst van zijn soort ter wereld. Politici en bedrijven ontmoeten elkaar daar om de transitie naar net zero te versnellen. Met Rik Goverde, communicatiestrateeg bij organisator Climate Group, blikken we terug op die week en kijken we vooruit naar de toekomst. “We gaan op dit moment absoluut niet snel genoeg om de klimaatdoelen te halen.”

Hoe heeft de Climate Week in de afgelopen jaren bijgedragen aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan? Wat zijn enkele concrete resultaten die zijn bereikt?

“Veel bedrijven en overheden gebruiken Climate Week om aankondigingen te doen, zoals  gouverneur Gavin Newsom van de staat Californië die aankondigde dat hij de grote oliemaatschappijen aanklaagt voor het jarenlang misleiden van het publiek. Ook zei hij dat hij een wet gaat ondertekenen die het grote bedrijven verplicht om hun klimaat uitstoot openbaar te maken.

Een ander voorbeeld is Google, die aanwezig was op Climate Week NYC en vertelde dat ze met behulp van AI al zo ver zijn dat ze overstromingen 7 dagen van tevoren kunnen voorspellen. Daarmee kunnen levens worden gered.

Het is echter niet altijd eenvoudig om veel concrete voorbeelden te geven. We brengen invloedrijke mensen samen in een ruimte, wat niet per se betekent dat ze onmiddellijk beslissingen nemen, maar wel dat er later besluiten uit voortkomen. Als je de juiste mensen bij elkaar brengt, leidt dat tot verandering.”

Een van de doelen was om in 2050 een net zero te behalen, is dat haalbaar?

“Dat is de grote vraag. Het moet echt veel sneller. We moeten onze renewable energy intake verdriedubbelen om 2030 te halen, laat staan 2050. We gaan absoluut niet snel genoeg en de situatie waar we in zitten is al vrij ernstig.”

Wat zijn eventuele opties om dit wel sneller te laten gaan? 

“In augustus 2022 heeft de Verenigde Staten de Inflation Reduction Act (IRA) aangenomen, wat diende als een boost voor de groene economie. De 370 miljard wordt specifiek besteed aan bedrijven en individuen die willen investeren in zonne-energie, elektrische voertuigen (EV’s), nieuwe technologieën. Dat is hard nodig.  Overheden moeten investeren in voorwaarden scheppen voor  de transitie naar een groene economie. En ze moeten stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen. We zien protesten op de A12 in Nederland tegen subsidies voor fossiele brandstoffen, en terecht. Het slaat natuurlijk nergens op dat in een tijd als deze oliemaatschappijen nog subsidies ontvangen voor het uit de grond halen van fossiele brandstoffen. Het is bizar, want als we blijven subsidiëren, duurt het langer voordat hernieuwbare energie  concurrerend wordt. Als we echt een vrije markt willen, zoals Rutte altijd beweert, dan horen subsidies daar niet bij.”

“Het is tijd om te stoppen met het boren naar nieuwe olie- en gasvelden, omdat we ze simpelweg niet nodig hebben en het schadelijk is voor het klimaat. Het internationaal energieagentschap heeft berekend dat we al beschikken over voldoende reserves om de overgang te maken.”

Uw collega Jeroen Gerlag, hoofd van Climate Group Amsterdam, noemde dat het Europese kantoor in Nederland van Climate Group van plan is om bijeenkomsten in Europa te organiseren. Kunt u wat meer inzicht geven in deze plannen en de doelstellingen van deze bijeenkomsten?

“Wij richten ons heel erg op overheden en grote bedrijven, omdat die de slagkracht en de middelen hebben om het verschil te maken. Dus zoals Jeroen al zei, we zijn wel van plan om ook iets te doen, maar niet zoals Climate Week NYC. Climate Week in NYC is het grootste evenement in zijn soort ter wereld. Dat gaan we niet in Europa doen. Maar bedrijven en overheden bij elkaar zetten, dat gaat wel gebeuren, maar op kleinere schaal. Waar het evenement precies plaats gaat vinden, is nog moeilijk te zeggen.”

Het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen lijkt een centrale boodschap te zijn tijdens de Climate Week NYC. Hoe ziet u de voortgang op dit gebied wereldwijd en welke rol speelt Climate Group hierin?

“Nou, die subsidies naar fossiele bedrijven is één. Maar uiteindelijk moet het klimaat leidend zijn bij alle beslissingen die een overheid of een bedrijf maakt. Overheden kunnen voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat alle nieuwbouwwoningen een warmtepomp en zonnepanelen op het dak moeten hebben. Maar hoe zorgen we ervoor dat onze maatschappij klaar is voor een klimaatneutrale inrichting? Daar heb je strategie voor nodig, daar moet je over nadenken en dat moet in elkaar passen. Dat hangt niet alleen af van elektrische auto’s. Dat hangt bijvoorbeeld ook af van beter investeren in transport. Het is uiteindelijk niet zo moeilijk, alleen je moet het wel willen.”

En, wat zijn uw verwachtingen van de klimaattop COP28 die in december in Dubai gehouden wordt?

“Ik vind het lastig. Er is veel kritiek op de president van de COP, omdat de Verenigde Arabische Emiraten rijk geworden is met olie en gas. Daarnaast is hij ook de CEO van het olie en gas-bedrijf van de staat. Tegelijkertijd leidt hij ook het staatsbedrijf dat zich richt op hernieuwbare energie. Dus hij draagt drie petten.

“Je hebt dat soort mensen wel nodig om klimaatneutraal te worden, want uiteindelijk moet je iedereen aan boord hebben. En heeft hij een heel duidelijke visie op hernieuwbare energie. Ik hoop dat dat zich gaat uiten. Daarom hoop ik dat hij stappen gaat maken, en ik hoop dat er stappen gemaakt gaan worden in Loss and Damage. Dat is een fonds dat ervoor zorgt dat armere landen die het meest te lijden hebben onder klimaatverandering gecompenseerd  worden door de rijke landen. Zodat die landen zich weerbaar kunnen maken tegen klimaatverandering of de impact van klimaatverandering en dat is heel belangrijk. Ik denk dat dat een grote rol gaat spelen.”

“Het belangrijkste is dat we echt met die overheden en bedrijven samenwerken omdat zij de kracht en de macht hebben. Zij moeten het voortouw nemen. Iedereen die niet meewerkt is nu de vijand.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Atelierwoningen in Stokhasselt roepen verschillende reacties op

Sinds juni wordt ‘Square1’, de atelierwoningen in de wijk...

Willem II helpt Heerenveen aan eerste uitoverwinning dit seizoen

Heerenveen heeft voor het eerst dit seizoen 3 punten...

Culturele impact ‘The Eras Tour in Nederland: Een viering van vrouwelijkheid in de Johan Cruyff Arena

‘The Eras Tour’  staat voor haar laatste drie concerten...

Waarom koren niet alleen voor de kerk of ouderen hoeven zijn

Elke 2e zondag van de maand december is het...